Tutkijat: Puhdas vesi loppuu parissa sukupolvessa

Vain 2,5 prosenttia maapallon vedestä on juomakelpoista. Tutkijoiden mukaan puhdas vesi loppuu jo pian, ellei ongelmaa ymmärretä ja siihen puututa.

Ulkomaat
Ihmiset täyttiävät astioitaan juomavedellä kuivuuden vaivaamassa Intian Bhopalissa.
Ihmiset täyttivät astioitaan juomavedellä kuivuuden vaivaamassa Intian Bhopalissa maaliskuussa.Sanjeev Gupta / EPA

Valtaosa Maan nykyisten asukkaiden lapsenlapsista joutuu kärsimään pahasta vesipulasta, ellei saastuttamiselle ja veden tuhlaamiselle tule loppu, varoittavat Saksaan Bonniin kokoontuneet tutkijat. Ongelma on täysin ihmiskunnan itse aiheuttama ja siksi se olisi myös vältettävissä, sanotaan 500 tutkijan nelipäiväisen kansainvälisen kokouksen loppujulkaisussa.

Kokous pyrki kartoittamaan todisteet ihmisten vaikutuksesta makean veden saatavuuteen. Vain 2,5 prosenttia maapallon vesistä on makeaa eli juomakelpoista. 70 prosenttia siitä on ikijäätä ja -lunta. Lähes kaikki muu on maan alla pohjavesinä. Järvissä ja joissa makeasta vedestä on vain 0,3 prosenttia.

Tällä hetkellä arviolta kolmasosa maailman asukkaista on vailla riittävää makeaa vettä, ja tilanne pahenee seuraavan tai sitä seuraavan sukupolven aikana, Bonnin julistukseksi kutsutussa julkaisussa todetaan.

Kattava tieto puuttuu

Julkaisun mukaan kaksi kolmasosaa suurien jokien suistoalueista on rapautumassa, koska niiltä pumpataan pohjavettä, ja kymmenettuhannet suuret padot muuttavat jokien luonnollista virtaussuuntaa, josta ekosysteemi on ollut riippuvainen tuhansia vuosia.

Suurta vahinkoa tehdään myös saastuttamalla jokia viemärivesillä sekä maatalouden lannoitteilla ja torjunta-aineilla, julkaisussa muistutetaan.

Kokouksen puheenjohtajan Charles Vorosmartyn mukaan on korkea aika sitoutua luomaan satelliitti- ja muita järjestelmiä, joista voidaan mitata vesien tilaa.

– Kuljemme yhä sokeampina, emmekä tiedä, missä olemme ja minne menemme tai onko asioilla, joita teemme, yhtään mitään vaikutusta, Vorosmarty sanoi.