Kaupunkitutkija: Tukholman mellakat olivat yllätys

Tutkija Katja Vilkama ei halua syyttää Tukholman mellakoista pelkästään lähiöiden tilannetta. Hänen mukaansa olennaista on keskittyä hyvinvoinnin yksilöllisiin ja alueellisiin eroihin.

Ulkomaat
kartta
Maahanmuuttajataustaisten osuus pohjoismaisissa pääkaupungeissa.Yle Uutisgrafiikka

Kaupunkitutkija Katja Vilkama pitää Tukholman mellakoita siinä mielessä yllätyksellisinä, että hänen mukaansa Tukholman asukasrakenteessa ei ole tapahtunut viime aikoina mitään niin radikaalia muutosta, että tapahtumia olisi voitu ennakoida.

Tukholmassa kuten yleensäkin Ruotsissa on pidempi maahanmuuttohistoria kuin Suomessa, ja myös maahanmuuttajataustaisten henkilöiden määrä on Ruotsissa suurempi kuin Suomessa. Tämä näkyy Vilkaman mukaan alueiden kehityksessä.

- Tukholmassa on useita lähiöitä, joissa melkein yhdeksän kymmenestä on taustaltaan maahanmuuttajia. Meillä tiettyjen lähiöiden asukkaista enimmillään kolmannes tai ehkä jopa vähemmän on maahanmuuttajataustaisia, Vilkama muistutti Yle Uutisten haastattelussa.

Vilkama ei halua syyttää Tukholman mellakoista pelkästään lähiöiden tilannetta vaan hänen mukaansa olennaista on keskittyä hyvinvoinnin yksilöllisiin ja alueellisiin eroihin ja niissä näkyviin muutoksiin.

- Maahanmuuttajien osuus sinällään ei kerro kovinkaan paljon siitä, mitä näillä alueilla muuten tapahtuu, Vilkama sanoo.

Viime päivien uutisointikin on hänen mukaansa osoittanut, että osa levottomuuksiin osallistuneista ei edes asu alueilla, joissa mellakoita on ollut.

- Suora syy-yhteys alueiden olosuhteiden ja levottomuuksien välillä on asia, jota ei voi suoraan päätellä, Vilkama toteaa.