Italialainen ruokakulttuuri käy läpi vallankumousta - luomu ja alkuperä kiinnostavat

Italian huippukokit ja maan parhaat viinintuottajat vannovat nyt luomun nimeen. Toimittajamme selvitti Rooman ruoka- ja viinimessuilla Italian tuoreimpia trendejä.

Ulkomaat
Ruoka- ja viinimessut Roomassa.
Rooman ruoka- ja viinimessuilla esiteltiin useita biodynaamisesti tuotettuja viinejä.Petri Burtsov / Yle

- Italialainen ruokakulttuuri käy läpi vallankumousta, sanoo Rooman ruoka- ja viinimessujen järjestäjä ja yksi Italian arvostetuimpia ruokaguruja Paolo Marchi.

Hänen mukaansa ensimmäinen suuri muutos perinteiseen italialaiseen ruokakulttuuriin tapahtui, kun kokit alkoivat keskittyä annosten ulkonäköön, pelkän maun lisäksi.

Italialainen ruokakulttuuri käy läpi vallankumousta

Paolo Marchi

Toinen suuri muutos, jonka myös messuilla hyvin aisti, on ruoan puhtauteen ja alkuperään keskittyminen.

- Luomuruoan ja puhtaan ruoan merkitys kasvaa, kun ihmiset ovat alkaneet kapinoida lisäaineita ja teollista tuotantoa vastaan, Marchi sanoo.

Ravintolassa syödessään yhä useampi italialainen haluaa tietää tarkkaan, miten syötävä liha on kasvatettu tai miten lasissa oleva viini on tuotettu. Näin he haluavat varmistua siitä, että ruoka on puhdasta ja se on tuotettu tavalla, joka on tasapainossa ympäröivän luonnon kanssa.

Hyvä ruoka ja viini ovat italialaisille tärkeä osa elämää ja ravintoloissa syöminen on yleisempää kuin Suomessa. Italialainen ruokakulttuuri on rikas ja ihmiset ovat ylpeitä oman alueensa tuotteista.

Suhde ruoantuottajiin on monia muita maita läheisempi ja siksi onkin Marchin mukaan luonnollista, että ihmiset ovat alkaneet välittää myös ruoantuotannon ja luonnon välisestä tasapainosta.

Huippukokit ja kuuluisat viinitilat ovat olleet ihmisille etäisiä

Italialaiset huippukokit eivät ole omassa maassaan samanlaisia julkkiksia kuin monissa muissa maissa. Ihmiset syövät edelleenkin mieluummin oman kaupunginosansa tai kylänsä kansanomaisissa trattorioissa kuin palkituissa huippuravintoloissa. Tähän on kuitenkin pikkuhiljaa tulossa muutos.

- Ihmiset haluavat henkilökohtaisen suhteen kokkeihin. He haluavat ymmärtää, mitä kokin päässä liikkuu ja millaista työtä ruoka-annosten valmistaminen vaatii, Marchi sanoo.

Messuilla, jotka tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa, vieraat pääsivät tutustumaan maan 20 parhaan, Michelin-tähdillä palkitun kokin työhön sekä tapaamaan Italian parhaiden viinitilojen edustajia.

Ihmiset haluavat henkilökohtaisen suhteen kokkeihin.

Paolo Marchi

Italialaiset arvostavat hyviä viinejä, mutta eivät tunne viinintuottajia. Palkitun italialaisen Ager Falernus –viinitilan edustajan Vincenzo Varonen mukaan yhä useampi viininystävä on kiinnostunut siitä, mikä on viininviljelyn vaikutus luontoon ja terveyteen.

- Ihmisten tietoisuus esimerkiksi viinien sisältämistä sulfiiteista ja niiden terveysvaikutuksista on kasvanut. Meiltä kysytään yhä useammin viinejä, jotka eivät sisällä sulfiitteja, Varone sanoo.

Sukupolvenvaihdos on nostanut terveystietoisuutta

Ruoanlaittotaito on perinteisesti Italiassa ollut perheen sisällä siirtyvä taito. Uuden sukupolven nuoret ovat Paolo Marchin mukaan kuitenkin kiinnostuneempia oppimaan ruoanlaittoa kouluissa kuin äideiltään.

Tällä on vaikutusta myös ruoan terveellisyyteen.

- Kokkikouluissa nuoret oppivat ruoanlaiton lisäksi ruoan vaikutuksesta ihmisen terveyteen. Lisääntynyt tieto siirtyy myös lautasille, tästä luomuruoan kasvava suosio on hyvä esimerkki, Marchi sanoo.

Petri Burtsov, Rooma, Italia
Yle Uutiset