Valtiovarainministeriö on valmis julkaisemaan loputkin Kreikka-asiakirjat

Valtiovarainministeriön mukaan vielä julkaisemattomat Kreikan ja Suomen vakuussopimuksia koskevat asiakirjat ovat samanlaisia julkaistujen asiakirjojen kanssa. Julkaistuista ne poikkeavat vain salaisten pankkien yksilöimistietojen ja julkisten, pankkien koon mukaan määräytyvien sitoumusprosenttien osalta.

Kotimaa
Kreikan valtiovarainministeri Evangelos Venizeloksen ja Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen allekirjoittama sopimus.
Kreikan valtiovarainministeri Evangelos Venizeloksen ja Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen allekirjoittama sopimus. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Valtiovarainministeriö on valmis julkistamaan Kreikan vakuussopimuksiin liittyvät, vielä julkaisemattomat asiakirjat.

Korkeimman hallinto-oikeuden viimeviikkoisen päätöksen mukaisesti asiakirjat ovat julkisia pankkien yksilöimistietoja lukuunottamatta.

Valtiovarainministeriö julkisti KHO:n päätöksen jälkeen osan asiakirjoista verkkosivuillaan.

Taloussanomat-lehti kertoi tänään selvityksestään, jonka mukaan vakuussopimusten keskeistä sisältöä käsittelevistä asiakirjoista kolmisenkymmentä on vielä julkaisematta.

Julkaisemattomista asiakirjoista käy lehden arvion mukaan tähänastista tarkemmin selväksi Suomen asema vakuuksien suhteen.

Hetemäki: Sama tieto neljään kertaan

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki sanoo kuitenkin, että että sopimusasiakirjat poikkeavat toisistaan ainoastaan siinä, millä osuudella kukin pankki – kokonsa mukaan - osallistuu järjestelyyn.

- Sopimusasiakirjat ovat meillä kokonaisuudessaan siellä yhteen kertaan. Kun on neljä pankkia, joiden kanssa nämä sopimukset on tehty, se olisi merkinnyt saman informaation laittamista neljään kertaa valtiovarainministeriön sivuille, sanoo Hetemäki.

Valtiovarainministeriö huomauttaa asiasta antamassaan tiedotteessa, että ministeriö ei julkaise automaattisesti kaikkia julkisia asiakirjoja, vaan ne on erikseen tilattava ministeriöstä.

Ministeriö muistuttaa myös, että vakuussopimusta ei ole tehty Kreikan ja Suomen valtioiden välillä, vaan Suomen ja neljän kreikkalaisen pankin kanssa.