Jari Tervo: Olin lähellä päästä taivaaseen

Muutama päivä sitten näytti vielä lupaavalta. Pääsisin kaikista pahoista teoistani huolimatta taivaaseen, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Yle Blogit
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Olin saanut Hänen Erehtymättömyydeltään, paavi Franciscukselta, vakuutuksen siitä, että myös ateistit pääsevät taivaaseen. Hän lienee korkein maallinen instanssi kertomaan siitä, keitä Taivaallinen Portsari laskee ikuisiin bileisiinsä.

*Paavi Franciscus *pohdiskeli viime tiistaina messussa, miten hyvän tekeminen yhdistää kaikkia ihmisiä. Olin kuvitellut pahan tekemisen yhdistävän ihmisiä ja niin olin kuvitellut myös kirkon kuvittelevan, koska se pitää kaikkia ihmisiä syntisinä.

Hyvän tekeminen ei ollut kuitenkaan paavin tämänkertaisen messun varsinainen pointti. Se oli paljon järisyttävämpi. Hänen Pyhyydellään oli viesti niille, jotka eivät usko Jumalaan: taivaan portit aukeavat myös uskonnottomille.

”Herra on vapahtanut meidät kaikki, kaikki, Kristuksen verellä: kaikki, ei vain katolisia”, katolisen kirkon päämies vakuutti. Vatikaanin radion välittämän uutisen perusteella paavi vaikutti melkeinpä epäpaavillisen riehakkaalta kuvatessaan ketkä kaikki pääsevät nauttimaan taivaan riemuista: ”Jopa ateistit. Jokainen!”

Paavi Franciscuksen näkemys oli vallankumouksellinen, jopa anarkistinen. Lausunnollaan hän teki katolisen kirkon tarpeettomaksi. Mihin ihmeeseen ihmiset katolista kirkkoa tarvitsisivat, jos kerran myös ateistit pääsevät taivaaseen?

Uutistoimisto CNN:n keskustelupalstalla ”mludowyk” kommentoi paavin lausuntoa huokaamalla: ”Onpa hyvä etten ole haaskannut aikaa kirkossa käymiseen.” Samalla linjauksella paavi teki tarpeettomaksi paitsi oman uskontokuntansa myös kaikki muut uskontokunnat.

Mihin ihmeeseen ihmiset katolista kirkkoa tarvitsisivat, jos kerran myös ateistit pääsevät taivaaseen?

Aloin pitää paavi Franciscuksesta. Hän oli mies minun makuuni. Katolisen kirkon asiantuntijat olivat väittäneet hänen muuttavan radikaalisti kirkon linjaa. Hän oli valmis päästämään minut suurenmoiseen paikkaan, jota ei tosin ole olemassa. Se vain kuulostaa sarkasmilta. Se oli joka tapauksessa paljon enemmän kuin mihin hänen edeltäjänsä, esimerkiksi hiljattain eläkkeelle siirtynyt Jumalan rottweileri, oli koskaan ollut valmis.

Myös amerikkalaiset ateistit suhtautuivat ensi kommenteissaan periaatteessa myönteisesti siihen, että tuhansien vuosien jälkeen he lopulta pääsisivät (teoriassa) paikkaan, jota heidän mielestään ei ollut olemassa. Heistä oli miellyttävää, että uusi paavi sisällytti myös ateistit moraalisen keskusteluun.

Jouduin miettimään asiaa uudestaan. Onko mies, joka lupaa päästää minut paikkaan, jota ei ole olemassa, humaanimpi ja sydämellisempi ja moraalisempi kuin mies, joka ei halua päästää minua paikkaan, jota ei ole olemassa? Asiaan kannattaa suhtautua maltillisesti: kysymys on järjetön.

Järjettömyytensä lisäksi kysymys myös raukeaa. Vatikaanin korkeasti oppinut tiedottaja Thomas Rosica ilmoitti kohun noustua, että paavin taivaspuheita on tulkittu väärin.

Tiedottaja ei tietenkään voinut sanoa paavin erehtyneen, koska paavi on erehtymätön, vaikkei uskoisi. Rosican mukaan ”ihmiset, jotka ovat tietoisia katolisesta kirkosta, mutta pysyttelevät siitä erossa, eivät voi pelastua”. Tämä kuulosti jo vanhalta katoliselta kirkolta: uuniin vaan.

Pitäkää taivaanne.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija