Pääministeri Katainen: Nato-keskustelu käytävä lähivuosina

Pääministerin mukaan olisi tarpeen ylipäätänsä kartoittaa, mitä Nato-jäsenyys Suomelle tarkoittaisi.

politiikka

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Suomessa pitäisi käydä lähivuosina keskustelu Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla asiasta puhuneen Kataisen mukaan olisi tarpeen ylipäätänsä kartoittaa, mitä Nato-jäsenyys Suomelle tarkoittaisi.

- Tarvittaisiin avoin ja kiihkoton keskustelu Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä lähivuosina. Jos enemmistöä sille ei ole saatavissa, me emme liity, Katainen sanoi.

- Olennaista on se, että me teemme mitä hyvänsä, että Suomea voidaan puolustaa. Nyt kun kansainvälinen keskinäisriippuvuus on lisääntynyt, Suomi on halunnut olla siinä mukana, me mm. tiivistämme puolustusyhteistyötä pohjoismaiden kesken. Samoin olemme erittäin vahvasti mukana Naton toiminnassa, sen kriisinhallinnassa ja harjoittelussa.

Jos Ruotsi liittyisi Natoon, sillä olisi Kataisen mukaan suuri vaikutus Suomen ratkaisuun.

- [Siinä tapauksessa] pitäisin hyvänä, että Ruotsi ja Suomi kulkisivat asiassa samaan tahtiin.

Kysymykseen siitä, pitäisikö Natosta järjestää kansanäänestys, pääministeri ei ottanut tarkkaa kantaa. Hän totesi, että asiaa pitäisi pohtia sitten, jos hallitus, presidentti ja eduskunnan enemmistö esittäisivät liittoutumista

Kataista ihmetyttää liittymistä kannattavien saama nimitys "Nato-intoilija". Hänen mukaansa Natoa kannattavia lyödään sillä poliittisesti, vaikka intoilija-nimitys sopisi usein liittoutumista vastustaviin.

Kokoomus kannattaa avoimesti liittymistä Natoon. Katainen kuitenkin muistuttaa, että nykyhallitus on keskenään sopinut, ettei se valmistele Nato-jäsenyyden hakemista.