Lontoon sotilasmurhasta epäilty pidätettiin aiemmin Keniassa

Kenian poliisin mukaan miehen epäiltiin aikovan pyrkiä Somalian hallitusta vastaan taistelevaan al-Shabaab ryhmään.

Ulkomaat

Britannian ulkoministeriö ja Kenian viranomaiset vahvistavat, että toinen Lontoon sotilassurmasta epäillyistä pidätettiin Keniassa vuonna 2010. Kenian poliisin mukaan häntä epäiltiin yhteyksistä Somalian hallitusta vastustavaan islamistiryhmään al-Shabaabiin.

Kenian terrorisminvastaisen yksikön johtaja Boniface Mwaniki kertoo uutistoimisto AP:lle, että miehen epäiltiin aikoneen pyrkiä kouluttautumaan ja taistelemaan al-Shabaabin rinnalla. Hänet pidätettiin lähellä Somalian rajaa yhdessä viiden muun kanssa ja karkotettiin myöhemmin, Mwaniki sanoo.

Kenian hallituksen edustaja Muthui Kariuki vahvistaa niin ikään pidätyksen uutistoimisto AFP:lle. Kariukin mukaan mies esiintyi tuolloin väärällä nimellä.

Nimettömänä esiintyvä poliisilähde puolestaan sanoo AFP:lle, että miestä kuulusteltiin yhteyksistä al-Shabaabiin, koska hän oli ollut yhteydessä muiden Kenian poliisin jäljittämien epäiltyjen kanssa. Brittimies kuitenkin vapautettiin kaksi päivää myöhemmin todisteiden puutteen vuoksi.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan myös Britannian ulkoministeriö on vahvistanut pidätyksen ja kertonut, että mies sai tuolloin tilanteen vaatimaa tavanomaista konsuliapua.

Miehen ystävä kertoi perjantaina BBC:n haastattelussa, että mies oli mennyt Keniaan opiskelemaan, mutta joutunut pidätetyksi. Ystävän mukaan miestä oli pidätysaikana pahoinpidelty. Kenian viranomaiset kiistävät väitteen pahoinpitelystä.

Ystävä sanoi BBC:n haastattelussa myös, että Britannian turvallisuuspalvelu MI5 oli Kenian-matkan jälkeen yrittänyt saada miehen työskentelemään heille, mutta tämä oli kieltäytynyt.

Lontoon keskiviikkoisesta sotilassurmasta epäillään kahta nigerialaistaustaista brittimiestä. Surmaajat tappoivat brittisotilaan raa'asti lukuisien ihmisten nähden lähellä Woolwichin kasarmia. Epäillyt haavoittuivat pidätyksen yhteydessä ja ovat sairaalassa.

Poliisi on pidättänyt myös seitsemän muuta ihmistä surman tutkinnan yhteydessä.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset