1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kauppojen kanta-asiakasrekistereiltä vaaditaan pian parempaa avoimuutta

EU on yhdenmukaistamassa tietosuojalainsäädäntöä, jonka myötä esimerkiksi kaikkeen mainonnassa tapahtuvaan asiakasprofilointiin pitää pyytää asiakkaan lupa, jos tiedot ovat peräisin esimerkiksi kanta-asiakasrekisteristä.

Kotimaan uutiset
Plussa-kortti ja S-etukortti pöydällä.
Vilja Vehkaoja / Lehtikuva

Kaupan keskusliikkeet painottavat, että yksittäiset ostotapahtumat eivät näy bonuskorttien kanta-asiakasjärjestelmissä.

Bonusjärjestelmiin liityttäessä kerätään erilaisia henkilötietoja. Asiakastietoihin kirjataan perushenkilötietojen lisäksi muun muassa koulutus ja ammatti sekä tietoja perheenjäsenistä, jos ne ilmoitetaan.

SOK, Kesko ja Suomen Lähikauppa kertovat, että S-etukortin, Plussan ja Ykkösbonuksen asiakasrekistereihin yksittäiset ostokset eivät päädy.

Ostoksista tallentuvat tiedot loppusummasta ja ostopaikasta. Ketjut räätälöivät mainoksia ja etuja asiakkaan ilmoittamiin kiinnostuksen kohteisiin sopiviksi, ja myös perhetilanteen mukaisesti.

- Jos meillä on asiakasomistajalta saatu tieto siitä, että perheessä on myös lapsia ja jos tulee etu, mikä erityisesti voisi olla kiinnostava lapsiperheelle, niin se voidaan valita näiden asiakasomistajien viestintään, kertoo S-ryhmän konseptipäällikkö Minna Ojala.

Asiakasrekistereihin on tulossa muutoksia, sillä EU:ssa valmistellaan tietosuojan historian suurinta remonttia. Sen myötä tietoturva tulee samanlaisena voimaan kaikissa EU:n jäsenmaissa. Esimerkiksi kaikkeen asiakasprofilointiin mainonnassa tulee olla asiakkaan lupa.

- Yleensä ihmiset liittyvät sinne suostumuksensa mukaisesti, mutta kerrotaanko heille millaista profilointi on? Järjestelmiä pyörittävät tahot joutuvat muotoilemaan nyt tämän informoidun suostumuksen uudelleen, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

EU-asetuksen myötä asiakkaan pitää myös saada helpommin tieto omista rekisterissä olevista tiedoista.

EU:n uusi tietosuoja-asetus on tarkoitus saada hyväksyttyä ennen ensi vuoden eurovaaleja. Asetukseen on tulossa siirtymäaika ainakin vuoteen 2016.

Lue seuraavaksi