Häntä pystyssä laitumelle

Ensimmäinen laidunpäivä on iso juttu niin lehmille kuin hevosillekin. Ensin emmitään ja sitten sännätään kohti vihreää laidunta häntä suorana.

luonto
lehmä hieroo naamaansa hiekkaan pihalla
Milla Holm / Yle

Kun Joensuun Pilkossa sijaitsevan Koivikkolan tilan navetan ovet avattiin ensimmäistä kertaa parsinavetassa vietetyn talven jälkeen oli lehmillä ihmettelemistä.

Ulos pääseet lehmät ja hiehot ammuivat ihmeissään, kun osa vielä odotteli vuoroaan navetassa. Hämmästyneimmät pyrkivät takaisin navettaan, mutta kun navetan "matriarkka" eli vanha ja kokenut lehmä alkoi löntystellä kohti vihreää laidunta, uskalsivat arimmatkin lähteä perään.

- Lehmä näkee kai aika heikosti, kun se hämärästä navetasta tulee ulos kirkkaaseen päivänvaloon se on vähän ihmeissään. Mutta kyllä sen jälkeen sitä riemua ja vauhtia riittää, kuvailee Koivikkolan tilan omistaja Urpo Hirvonen.

Alkuun laitumella täytyy mittailla kuka on kukin, mutta lauman järjestyksen muodostuttua lehmät rauhoittuvat ruohon syöntiin ja märehtimään.

Riemua ja vauhtia riittää.

Urpo Hirvonen

- Alkuun vähän arvotaan kuka on johtaja ja kuka on apulaisjohtaja eli järjestykset katsellaan ja tutkaillaan laidunta. Kun on säilörehua syöty talvi niin uuden ruohon maku on maiskuteltava ja opeteltava aina keväällä uudelleen.

Ensimmäisellä viikolla lehmät nautiskelevat kevätpäivistä ja vihreästä ruohosta päiväseltään, mutta jo parin viikon päästä ne oleilevat laitumella ympäri vuorokauden. Laidunkausi jatkuu pitkälle syksyyn säiden niin suosiessa.

Jos Urpo Hirvosella olisi valta vaikuttaa kesän säähän, ei hän toivoisi toisintoa viime kesästä. Siinä oli kestämistä niin lehmillä kuin niiden hoitajillakin.