Jyväskyläläinen yhtiö suunnitelee ekokaupunginosan Kiinaan

Jyväskyläläinen BioGTS Oy suunnittelee uuden EcoCity-kaupunginosan Pohjois-Kiinaan.130 talon kaupunginosa on energia- ja ympäristötehokas.

talous

BioGTS Oy suunnitelee Pohjois-Kiinaan 130 asuintalon kaupunginosan aiemmin rakentamattomalle alueelle. Kaupunginosassa sovelletaan energiatehokasta rakennusteknologiaa sekä uutta energia- ja ympäristöteknologiaa.

- BioGTS Oy:n vastuulla tässä projektissa on EcoCity-kaupunginosan yhdyskunta-, arkkitehtuuri- ja rakennussuunnittelu sekä rakennusvalvonta. Kokonaisuus sisältää myös esimerkiksi suunnitelmat alueen paikalliseen uusiutuvan energian tuotantoon sekä ympäristöystävälliseen jätteen ja jätevesien keräykseen ja käsittelyyn, kertoo BioGTS Oy:n toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo.

Alueelle tulee muun muassa biokaasulaitos eloperäisen jätteen hyödyntämiseksi energian tuotannossa, biomassan käyttöön perustuva aluelämpöratkaisu. Rakennuksissa hyödynnetään aurinkoenergiaa, ja sadevesiä kerätään ja hyödynnetään talousvetenä.

Projekti toteutetaan vuosien 2013–2014 aikana. Rautiaisen mukaan neuvottelut muiden vastaavien projektien toteutuksesta Kiinassa ovat parhaillaan käynnissä.

- Referensseillä on iso merkitys, ja tämänkin projektin kautta on jo tullut uusia kyselyitä. Samantyyppisiä, tähän rinnastettavia projekteja on neuvottelun alla, Rautiainen sanoo.

BioGTS Oy:n apuna suhteiden ja verkostojen luomisessa sekä viranomaiskontakteissa Kiinassa on ollut Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy. Yritys on hyödyntänyt sekä Jykesin Kiinan edustajan osaamista että kehittämisyhtiön palveluja Jyväskylässä.

- Kyseessä on merkittävä projekti ja erinomainen päänavaus Kiinan suuntaan. Tarkoituksena on, että alueen taloihin tulee materiaaleja ja talotekniikkaa myös keskisuomalaisilta yrityksiltä. Kiinaan tullaan todennäköisesti toimittamaan seudultamme myös ympäristöteknologiaa, kertoo Kiinan ja Aasian alueista vastaava kehittämispäällikkö Jouni Puura Jykesistä.