1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Pussaa parisuhde paremmaksi

Veri kohisee päässä. Ympäristö katoaa. Näet vain hänet. Astut lähemmäs. Huulenne kohtaavat. Suudelma saa aikaan hyvän olon ja vahvistaa suhdettanne. Suutelemisella on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Pariskunnat suutelivat ystävänpäivän suutelukilpailussa Qingdaossa, Kiinassa 14. helmikuuta. Kuva: EPA / LEE

Suudelma on ihana, mutta myös salaperäinen. Miksi se tuntuu niin hyvältä? Mitä meissä tapahtuu suudeltaessa?

- Kun hormonit lähtee hyrräämään, kroppa rentoutuu. Suudellessa kaikki muu häviää, on kuin lähtisi pienelle lomalle. Paljon puhutaan elämisestä tässä hetkessä, suudelma on kuin nappula, joka laukaisee läsnäolon, kuvailee rakkausvalmentaja Mervi Makkonen.

Suudellessa kaikki muu häviää, on kuin lähtisi pienelle lomalle.

Mervi Makkonen, rakkausvalmentaja

Suuteleminen saa elimistön tuottamaan hyvän olon hormonia eli oksitosiinia. Oksitosiini laskee mitatusti verenpainetta. Suukotellessa myös mielihyvähormoni endorfiini alkaa virrata. Se rentouttaa ja rauhoittaa. Samalla stressihormonin kortisolin määrä veressä laskee.

- Kosketus lievittää kipuja, purkaa kehon jumeja, lisää luovuutta, parantaa unen laatua ja sairauksien vastustuskykyä, kosketuksen vaikutuksiin perehtynyt toimintaterapeutti Arja Kivi luettelee.

Parempaa kuin seksi

Mikään ei ole ihanampaa kuin suudelma rakastetun kanssa. Pussaillessa ihminen valpastuu käyttämään monia aistejaan.

-Kun suudellaan, tulee myös hajuaisti käyttöön. Se on primitiivisin aisti ja se säilyy myös vanhoilla ihmisillä pitkään. Tuoksut tuovat vahvasti muistoja mieleen, kertoo toimintaterapeutti Arja Kivi.

Kosketus lievittää kipuja, purkaa kehon jumeja.

Arja Kivi, toimintaterapeutti

Sanotaan, että suudelma on jopa intiimimpää kuin seksi.

- Nykyään puhutaan "fuck buddyistä", seksikavereista, joiden kanssa tyydytetään vain seksin himo. Lämpö ja läheisyys tulee suudelman kautta, syvällinen yhteys syntyy suutelemalla, pohtii rakkausvalmentaja Mervi Makkonen.

Suudellessa kaksi ihmistä sulaa kuin yhdeksi. Kaikkien kanssa se ei onnistu.

- Joko kaksi suutelijaa sopii yhteen tai ei. Yhteensopivuuteen vaikuttavat ihmisten väliset kemiat ja temperamentti. Onko tahti rauhallinen vai tempoileva, Makkonen pohtii suutelijoiden yhteensopivuutta.

Kosketelkaa toisianne

Säännöllinen koskettaminen olisi onnellisuuden vuoksi tärkeää. Koko ajan ei voi pussailla, joten myös muunlaista koskettamista pitäisi havitella.

Joko kaksi suutelijaa sopii yhteen tai ei.

Mervi Makkonen, rakkausvalmentaja

- Kosketusmahdollisuuksia pitäisi olla päivässä monia. Halauksia, hierontaa, lemmikkieläinten hellimistä, luettelee Arja Kivi.

Eikä koskettamista tarvitse rajata vain puolisoon. Lapsen hiusten pörröttäminen, isovanhemman käsivarren silittäminen, työkaverin olkapäälle taputtaminen ja poskipusut ystävien kesken -kaikki hellät kosketustavat luovat hyvää oloa.

Rakkautta pitää virittää

Pitkässä parisuhteessa arki laimentaa tunteiden paloa vääjäämättä. Läheisyys katoaa, kun eletään ja suoritetaan arkea. Kipinää pitäisi silti muistaa ylläpitää.

Vaikka pussailtaisiin siellä pesutuvassa!

Mervi Makkonen, rakkausvalmentaja

- Rakkaus on kahden ihmisen välinen juttu. Se on tahtotila. Jos siihen ei riittävästi virikkeitä viritä itse, niin kyllä niitä virikkeitä on tarjolla aidan toisella puolella, varoittaa rakkausvalmentaja Mervi Makkonen.

Miten unohtunut suuteleminen sitten herätetään henkiin? Arkiaskareita voi tehdä yhdessä sen sijaan, että kumpikin on omissa puuhissaan, Mervi Makkonen ehdottaa.

- Vaikka mankeloitaisiin yhdessä ne lakanat ja pussailtaisiin siellä pesutuvassa! Ei tarvitse hakea kuuta taivaalta.