Home-epäiltynä Kokkolassa nyt Rödsön kyläkoulu

Kokkolan koulujen sisäilmaongelmat jatkuvat. Nyt epäiltynä on Rödsön kyläkoulu, joka tutkitaan kesän aikana. Rehtori pelkää remontin uhkaavan koulun olemassaoloa. Hän myös epäilee, että sisäilmaongelmaisesta koulusta tuotu ilmanvaihtolaitteisto on osasyy ongelmiin.

koulut
Rödsön koulun ilmanvaihtoputket ovat peräisin sisäilmaongelmista kärsineestä koulusta.
Ida-Maria Björkqvist / Yle

Rehtori Eva-Lotte Myrskogin mukaan sisäilmassa on ollut ongelmia talven aikana ja lapset ovat oireilleet. Yhden opettajan oireet puolestaan ovat olleet niin vakavat, että hänen pitää siirtyä toiseen kouluun syksystä alkaen.

Ruotsinkielisen koulutoimenjohtajan Per-Olof Nyströmin mukaan lähtökohta on, että oppilaat voivat palata kouluun syksyllä. Jos korjaustarve osoittautuu suureksi, oppilaat voivat joutua joksikin aikaa evakkoon.

Rehtori pelkää kuitenkin, että poliitikot valitsevat koulun sulkemisen mahdollisesti kalliin remontin sijasta. Rödsön koulu on yksi kaupungin pienimmistä: ensi lukuvuonna siellä on alle 40 oppilasta. Koulutoimenjohtaja vakuuttaa kuitenkin koulun säilyvän.

Ilmanvaihtojärjestelmä ongelmakoulusta

Rödsön koulun ilmanvaihtolaitteet ovat peräisin toisesta sisäilmaongelmista kärsineestä kokkolalaiskoulusta. Rehtori pelkääkin niiden vaikuttaneen tilanteeseen:

– Laitteet tulivat koulussamme käyttöön viime kesänä ja sen jälkeen ongelmat ovat alkaneet ilmetä. Se herättää pelkoa, sanoo Myrskog.

Ruotsinkielinen koulutoimenjohtaja Per-Olof Nyström sanoo, että ilmanvaihdon säädöissä on ollut epätasapainoa, mutta muuten koneet ovat kunnossa. Hänkin piti koneiden siirtoa ongelmakoulusta aikanaan harmillisena. Hän sanoo silti luottavansa asiantuntijoihin, jotka sanovat, että laitteet on pesty asianmukaisesti.

Ida-Maria Björkqvist / Yle Österbotten