Taiteilijaresidenssien puolesta ei nousta barrikadeille

Taiteilijat ovat pahoillaan taiteilijaresidenssien lakkautusaikeista. Kapinaan ei silti uskalleta ryhtyä.

kulttuuri
Sarjakuvataiteilija Ville Ranta Maternassa Etelä-Italiassa.
Rebekka Naatus

Taiteen edistämiskeskus aikoo lakkauttaa kaikki aluetoimipisteidensä ylläpitämät taiteilija-asunnot ulkomailla. Myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taiteilijoille tarkoitettu taiteilijaresidenssi Materassa Etelä-Italiassa aiotaan lakkauttaa vuoteen 2016 mennessä.

Taiteilijat ovat lakkautuksista pahoillaan, mutta eivät ole nousemassa barrikadeille.

- Tässä leikataan asiasta, joka ei kuitenkaan ole elinehto. Enemmän taiteilijat ovat varpaillaan apurahoihin koskemisesta. Apurahat ovat jo nyt niin pieniä, etteivät ne aivan riitä elämiseen ja niitä saa vain harva taiteilija. En usko, että taiteilijat alkavat elämöidä residenssien puolesta. Ollaan ihan hiljaa ja kiltisti, jos vielä saataisiin tehdä taidetta, oululainen sarjakuvataiteilija Ville Ranta sanoo.

Harmillisia taiteilijaresidenssien lakkautusaikeet silti ovat. Sarjakuvataiteilija Ville Ranta vietti Materassa huhtikuun ja koki residenssivierailun hyödylliseksi.

- Mulle tuli valtava määrä näkökulmia siihen, että millä tavalla olen tehnyt tähän asti taidetta ja miten jatkan tästä eteenpäin. Siellä oli aikaa innovoida.

Usein taiteilijaresidenssissä taiteilijalla on aikaa keskittyä itse taiteeseen. Monet taiteilijat tekevät leipätyönään jotain muuta työtä ja taiteilijaresidenssissä taiteilija pystyy keskittymään pelkästään taiteeseen.

- Olen todella iloinen, että ehdin käydä Materassa ennen kuin toiminta loppuu.

Yle Oulu / Pasi Punkari