Sotien muistomerkit etsitään ja kuvataan nettiin

Tammenlehvän Perinneliitto kartoittaa Suomen viime sodista ja niiden veteraaneista kertovat muistomerkit ja muistolaatat. Vuosien 1939 - 1945 sotiin liittyvät muistomerkit etsitään ja valokuvataan. Lisäksi yritetään selvittää ketkä ovat vaikuttaneet muistomerkkien syntymiseen. Pohjois-Karjalassa aiotaan kartoittaa kaikki sotiin liittyvät muistomerkit ja tärkeät paikat.

Kotimaa
Tohmajärven Kirkkoniemessä oleva Kalpakivi, joka on Kalpa-divisioonan muistokivi. Veistäjä Veikko Jalava.
Tanja Perkkiö / Yle

Suomessa kartoitetaan viime sotiin liittyvät muistomerkit. Tammenlehvän Perinneliiton projektissa etsitään kaikki muistomerkit, jotka liityvät vuosien 1939 - 1945 välillä käytyihin sotiin. Muistomerkit ja laatat valokuvataan. Tarkoituksena on myös selvittää kuka on vaikuttanut muistomerkkien syntyyn. Tiedot kerätään tämän vuoden aikana ja julkaistaan myöhemmin Tammenlehvän Perinneliiton nettisivuilla.

Projektin ulkopuolelle on rajattu sankarihautausmaiden muistomerkit sekä Ahvenanmaan alue. Kuitenkin luettelointiurakka on iso.

- Pohjois-Karjalassa on käyty paljon taisteluja ja alueella on ollut paljon joukkoja, joten muistomerkkejä löytyy paljon, kertoo projektia maakunnassa vetävä Pohjois-Karjalan aluetoimiston päällikkö Jouni Mattila.

Johtoryhmä on jakanut Pohjois-Karjalan neljään kartoitusalueeseen: Ylä-Karjalaan, Joensuun seutukuntaan, Keski-Karjalaan ja Ilomantsiin. Muistomerkkejä uskotaan olevan pelkästään Pohjois-Karjalassa satoja kappaleita. Muistomerkkejä kuten laattoja ja propatriatauluja etsivät kuntien aktiiviset sotahistorian harrastajat.

- Olemme valinneet projektiin henkilöitä, jotka tuntevat kuntansa kuin omat taskunsa, Mattila sanoo.

Kartoitamme esimerkiksi tärkeät taistelupaikat ja evakkoihin liittyvät paikat.

Jouni Mattila

Jouni Mattila kertoo, että Pohjois-Karjalan kaikki sotiin liittyvät muistomerkit ja tärkeät paikat kartoitetaan samalla.

- Kartoitamme esimerkiksi tärkeät taistelupaikat ja evakkoihin liittyvät paikat, Mattila toteaa.

Sitä kenen nettisivuille kerätyt tiedot tulevat, ei ole vielä selvillä. Kuvagalleria oheistietoineen pitäisi olla valmis vuoden 2014 vuoden loppuun mennessä.