1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Orkideoja keskellä kaupunkia

Neidonkengän kukka on näyttävän kaunis, kuten monilla muillakin orkideakasveilla. Mutta jotta sen näkee, kulkijan pitää olla nöyrä. Neidonkenkä on mustikanvarpuja matalampi, korkeintaan 20 senttiä korkea kasvi. Yleisin kasvupaikka sille on kalkkiseutujen vanhat kuusimetsät Lapissa, Oulussa ja Koillis-Kuusamossa.

Neidonkengän kukka on upean näköinen kuten monilla muillakin orkideoilla Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Neidonkenkä on uhanalainen ja rauhoitettu kasvi, kuten monet muutkin Suomen kämmekät. Neidonkengästä on juuri valmistunut lajin tilan arvio, jonka yhteydessä kartoitettiin kasvien lukumäärää.

- Arvio on, että Suomessa on noin 100 000 – 150 000 neidonkengän versoa eli yksittäistä yksilöä.

- Kukkivien määrä on ehkä 40 000 paikkeilla, kertoo erikoissuunnittelija Päivi Paalamo Metsähallituksen Luontopalveluista.

Bongausta mäntykankaalta

Neidonkenkää löytyy runsaimpana kolmiosta Pello-Rovaniemi-Kemi.

Erityisen hyvä paikka nähdä neidonkenkiä on Keminmaan ja Simon kuntien alueella oleva Martimoaavan soidensuojelualueen ympäristö. Sen metsäisillä alueilla kaunista kämmekkää voi nähdä kukkimassa keväällä hyvinkin runsaana.

Mutta Rovaniemellä neidonkengän voi löytää mäntykankaalta metsäpuistossa vain noin 2 kilometrin päässä ydinkeskustasta. Pyörätie kulkee lähimmillään viiden metrin päästä kasveista.

Neidonkenkää ei ole helppo huomata varvikosta jos ei tiedä etsiä. Mutta joku sen oli keksinyt.

- Vuosi sitten meille tuli yhteydenotto, yleisövinkki. Lähdin sitten hänen kanssaan katsomaan tätä paikkaa, ja olin aika yllättynyt että kyllähän se täällä on, kertoo erikoissuunnittelija Päivi Paalamo.

- Sen jälkeen sitten pöyhittiin vähän noita vanhoja tietoja ja huomattiin, että neidonkenkä on havaittu täältä jo itse asiassa 1800-luvun alussa. Ei välttämättä ihan tältä paikalta juuri, mutta tältä alueelta.

- Aika pitkään se on täällä kaupunkialueellakin sinnitellyt, sanoo erikoissuunnittelija Päivi Paalamo Metsähallituksen Luontopalveluista.