1. yle.fi
  2. Uutiset

Kevään laudatur-kuningas tähtää pomoksi

Tämän kevään ylioppilaiden arvosanakuningas on espoolainen Tatu Suontausta. Suontausta kirjoitti kymmenen laudaturia täyden kympin todistuksella. Nuori mies on niittänyt mainetta myös pesäpallopiireissä.

Kotimaan uutiset
Tatu Suontausta on kymmenen laudaturin ylioppilas 2013.
Vera Zotow / Yle

Kymmenen ainetta, kymmenen laudaturia. Kevään uuden ylioppilaan, Tatu Suontaustan ylioppilastodistus tulee olemaan yksitoikkoista luettavaa, mutta komeaa sellaista.

Suontausta hajautti kirjoituksensa kolmelle kerralle. Urakka alkoi viime keväänä ja päättyy valkolakin saamiseen ensi viikonloppuna. Kymmenen "ällää" ei ollut alkuperäinen tavoite vaan määrä kasvoi urakan edetessä.

Kyllä mä lähdin ällää kaikista kirjoittamaan

10 laudaturin ylioppilas Tatu Suontausta

- Ne vähän siinä lisääntyi, kun en osannut karsia mitään poiskaan. Nälkä kasvoi syödessä, Suontausta naurahtaa.

Se sen sijaan oli selvää, että nimenomaan laudatureja lähdetään hakemaan. Kirjoitettua tuli mm. pitkä matematiikka ja kemia, fysiikka, psykologia, englanti, saksa, äidinkieli ja maantieto. Syksyllä englannista tuli eximia, mutta kevään uusinnassa kielikin kolahti pykälän ylöspäin.

- Kyllä mä lähdin ällää kaikista kirjoittamaan. Oon tehnyt paljon duunia, mutta kyllä vapaa-aikaakin on riittänyt, kun pystyin jakamaan kirjoitukset hyvin.

Pomoksi pomon paikalle

Jatkopaikkakin Suontaustalla on jo katsottuna. Hyvillä papereilla olisi päässyt moneenkin yliopistoon ilman pääsykokeita, mutta paikka Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden linjalla on ollut ajatuksissa jo pitkään.

- Tämä on ollut aina semmoinen, joka on tuntunut omalta. Toivottavasti musta tulee jonkinlainen johtaja. Ei ainakaan yksityisyrittäjä, vaan toivottavasti vähän isompaan firmaan. Katsotaan nyt mihin elämä vie, Suontausta pohtii.

Vaikka ylioppilaskirjoituksissa tavoitteet olivat korkeimmat mahdolliset, opiskeluille ei toistaiseksi ole asetettu tiukkoja aikatauluja. Uutta kohti lähdetään rennolla asenteella.

- En oo vielä ehtinyt oikein uhraamaan ajatustakaan opiskelulle. Ei mitään hajua milloin valmistun tai muustakaan, hän myöntää.

Tytöt vievät vapaa-ajan

Vapaa-aika Suontaustalla kuluu pitkälti pesäpallokentällä. Hän valmentaa tällä hetkellä Espoossa D-tyttöjä eli 12-14-vuotiaita pelaajia.

Ja jos koulurintamalla on luistanut hyvin, ei harrastuspiireissäkään heikosti mene, sillä Suontausta valittiin viime vuona Vuoden juniorivalmentajaksi. Valmentamisen lisäksi hän tuomaroi kansallislajiamme. Oma pelaaminen jäi puolitoista vuotta sitten.

- Ei siihen ole enää oikein aikaa, vaan keskityn siihen mitä osaan paremmin eli valmentamiseen.

Tulevaisuuden johtotehtäviin valmentaminen on hyvää harjoitusta.

- Sosiaaliset taidot tässä ainakin kehittyy. Ehkä tuleva työnantajakin voi arvostaa sitä, toivotaan parasta. Antoisaa tämä ainakin on.

Toistaiseksi tytöt ja opiskelu pitävät Suontaustan kotikaupungisssaan Espoossa. Ylioppilaslahjatoiveetkin kurkottavat tulevaisuuteen.

- ASP-tiliä olen koittanut kartutella. Pikkuhiljaa siintää se kotoa muuttaminen. Mitään ei ole kuitenkaan katsottu vielä valmiiksi, hän kertoo.

Lue seuraavaksi