Pyhän Askonrannassa puhaltavat uudet tuulet

Uudenkaupungin liepeiltä olevat Hilkka Laikko ja Tatu Hoikkala tulivat viime syksynä lomailemaan Lappiin, Pyhätunturille. Sen piti olla taas vain nopea käynti pohjoisessa, mutta Hilkka ja Tatu jäivät sille reissulle. Nyt he ovat Lomakeskus Askonrannan isäntäparina Pelkosenniemellä Pyhäjärven kylässä.

Pyhätunturi (Talviurheilukeskus)
Jorma Korhonen / Yle
Hilkka Laikko on puuhakas nainen. Askonrannan lomakylässä Pyhätunturilla tehdään, eikä meinata. Hilkka pitää selvänä, että asiakkaiden antama palaute on paras signaali siitä, miten palvelut pelaavat ja miten niitä on kehitettävä.

Hilkka Laikko suorastaan pursuaa intoa, kun hän puhuu lomakylän kehittämisestä. Uutta on muun muassa suurehko katettu tanssilava, jota jo viimeistellään käyttökuntoon. Askonrannnan lomakylä aloitti toimintansa keväällä Pyhätunturin matkailualueella.

Hilkka Laikko on puhelias nainen. Tatun tehtävänä on paljolti vain kuunnella vieressä, kun kumppani visioi. Hilkalta tulee puhetta ihan solkenaan, niinkuin markkinointialan ammattilaiselta ja kouluttajalta kuuluukin tulla. Puhetta tulee suomen lisäksi sujuvasti vaikka espanjaksi tai englanniksi, auttavasti myös saksaksi ja ranskaksi.

- Tottakai kielitaito on hyväksi matkailuelinkeinossa ja ainakin englantia pitää osata. Lappi kansainvälistyy aina vain enemmän. Ei riitä, että sanoo vain päivää ja näkemiin, hän sanoo.

Hilkka pitää selvänä, että asiakas on paras signaali siitä, miten yrityksellä menee tai minnepäin pitää kehittyä. Palautteesta pitää ottaa vaarin.

Askonranta on saanut hyvää palautetta muun muassa maittavasta ruoasta. Tarjolla on niin arkiruokaa kuin a la carteakin.

- Sydämen lämmöllä laitettua ja esille pantua, hän kuvailee. -Nälkäisenä ei talosta tielle laiteta.

Hilkka Laikko sanoo suosivansa lähiruokaa niin paljon kuin mahdollista.

- Monenlaista täältä löytyy, kalasta riistaan ja viljapellon antiin.

Tanssilava käyttöön Juhannuksena

Askonrannan lomakylän Pyhätunturilla omistaa Kemijärvellä tunnettu sahayrittäjä Asko Moilanen. Samalla paikalla toimi aikoinaan ja pitkään Oravan lomakylä. Askonranta on rakennettu niille perustuksille, mutta se tulee ulos ja näkyville täydellisesti uusittuna. Ja remontti jatkuu.

- Olemme käyneet läpi kaikki majoitustilat lattiasta kattoon. On tehty kaikenlaista pintaremonttia, pesty ja puunattu.

Näkyvimpänä uutena rakennuksena pääpirtin vierelle on noussut katettu tanssilava.

- Eikös olekin näppärä hirsinen rakennus? Hilkka iloitsee ja jatkaa innokkaasti esittelyään.

- Ja katso millä paikalla! Ihan Pyhäjärven rannalla, melkein nurkka vedessä ja taustalla kohoaa Pyhätunturin kerojen komea rivistö.

Uusi tanssilava otetaan käyttöön Juhannuksena. Silloin Askonrannassa juhlitaan muutenkin keskikesän valoisuutta.

Tanssilava tuo uutta sykettä Askonrannalle, mutta on Hilkka Laikolla ja Tatu Hoikkalalla mielessä paljon muutakin. Hilkka puhuu muun muassa rooliretkistä Suvantoon, läheiseen perinnekylään.

- Mutta nyt on kesä. Nyt ei hiihdetä, eikä lasketella, vaan patikoidaan, saunotaan ja kalastellaan - nautitaan luonnosta, Hilkka lausahtaa ja viittaa kädellään vieressä liplattelevalle Pyhäjärvelle päin.