Sinttien saanti on senteistä kiinni

Useimman ensikosketus kalastamiseen on onkiminen. Ihan ilman ajatusta ei siihenkään kannata ryhtyä, sillä muutamalla perustiedolla tuplaa kalaonnensa. Onnen onkimies tuntee kalapaikkansa, välttää liian pitkää siimaa, syöttää kaloja kuin itseään ja hakee hyvän paikan - senttipelillä.

luonto
Mies pitelee kalaa käsissään
Mirjam Tahkokorpi / Yle

Kalaonni on vain osin onnea. Osaan voi vaikuttaa niin välinevalinnoilla kuin asennolla ja paikan tuntemuksella. Vaikka hiilikuituvavoista saa halutessaan pulittaa satasia, liikkeelle pääsee kympillä: sillä saa kilpaonkilaitteen ja onkivavan, sanoo pitkän linjan kalamies Markus Sällinen. Perinteiset puna-valkoiset kohot Sällinen jättää silti ostamatta, sillä ne eivät ole riittävän herkkiä.

Koho painotetaan niin, että antenni vain näkyy, jolloin se on vedessä herkkä uimaan ja sukeltaa heti, jos tärppiä tulee.

Vavan kanssa ei pidä heilua eikä heittää tuulella takaa, ettei osu takana seisoviin. Jos joutuu turvautumaan kunnon takahuitaisuun, voi syynä olla liian pitkä siima.

– Siiman pitäisi olla vähän lyhyempi kuin vapa. Etukautta voi heittää, jos koho ja painotus ovat kohdallaan, neuvoo Sällinen. Kun vavan nostaa korkealle ja päästää 45 asteen kulmassa, se menee kuin heiluri perille asti, hän lupaa.

Ihmiselle maistuva käy kalallekin

Syöteiksi käyvät perinteiset madot ja kärpästoukat. Muutakin toki löytyy:

Kaloille voi periaatteessa syöttää kaiken mitä itsekin syö

– Kaloille voi periaatteessa syöttää kaiken mitä itsekin syö. Herneet, maissit ja muutkin itsellekin suuhun sopivat passaavat myös kaloille. Esimerkiksi turpaa moni kalastaa makkaralla ja juustolla, sanoo Sällinen.

Jos haluaa nopeasti onnistumisen tunteen, voi turvautua houkutinaineisiin eli mäskiin. Se houkuttaa kalat paikalle ja lisää niiden ruokahalua.

Syvissä vesissä ne isot kalat...

Onkijan pitää katsoa myös, että syvyys on kohdillaan. Kala on normaalisti pohjalla, joten sieltä kannattaa kalastaa.

Hyvä onkipaikka on Sällisen mukaan esimerkiksi joen suvanto. Paikan tarkemmasta tuntemisesta on hyötyä: joskus pohjassa on roskaa tai kiveä ja kiven vierestä voi tärpätä hyvin - kunhan tietää osua siihen.

Viiden sentin syvyyden muutos voi auttaa siihen, että alkaa kalaa tulla

– Se on senteistä kiinni: viiden sentin syvyyden muutos voi auttaa siihen, että alkaa kalaa tulla, sanoo Markus Sällinen.