Viinasta ja muurahaisista syntyy lääke kutinaan ja lihaskipuihin

Alkukesä saa Esko Oinas-Panuman tarttumaan viinaksiin - hän tosin piilottaa pullonsa muurahaispesään. Harva Suomessa taitaa hyönteisten puremien ja lihaskipujen parantamiseen käytetyn "kusijaislinimentin" teon.

luonto
Koskenkorva-pulloon uutettua muurahaislinimenttiä pötköttää pullollinen muurahaispesässä.
Vodkaa ja muurahaisia sisältävä pullo saa tekeytyä kuukausia kylmässä kellarissa, kunnes linimentti on valmis.Sanna Kähkönen / Yle

Kuhmolainen Esko Oinas-Panuma lähtee tähän aikaan vuodesta metsään mukanaan vodkalla täytettyja Koskenkorva-pulloja.

Repussa kulkee myös teräase. Muurahaispesän kohdalla mies pysähtyy, kaivaa pesään puukolla montun ja upottaa pullon kuoppaan.

Muurahainen on viinalle yhtä perso kuin kainuulainen mies.

- Tämä muurahaisista ja alkoholista tekeytynyt liemi on vanha perinteinen hoitoaine. Kutsun sitä kainuulaisittain kusijaislinimentiksi, jolla parannetaan muun muassa lihaskipuja. Sillä hoidetaan myös kutisevia kohtia. Tämän vaikutukset on tunnettuja isolla alueella Suomessa ja Venäjällä.

Vodkan valinnalle linimentin pohjaksi on selkeät perustelut.

- Se on luonnontuote, kun se tehdään perunasta tai viljasta. Lisäksi kahdeksankymmentä prosenttinen alkoholi haihtuu nopeasti iholta, johon sitten jää tämä toinen aine eli muurahaishappo.

- Tätä voidaan sekoittaa myös rasvaan, ja sitä ihoon hieromalla saadaan parantava vaikutus käynnistymään. Kusijaislinimenttiä ei saa missään nimessä juoda, tämä on ulkoiseen parannukseen, Oinas-Panuma vielä huomauttaa.

EskoOinas-Panuma on kalevalainen jäsenkorjaaja ja hän taitaa myös muurahaislinimentin valmistuksen.
Esko Oinas-Panuma uskoo luontaisparannuksen suosion nousuun.Sanna Kähkönen / Yle

Muuraishappo tunnetaan aineena, joka muun muassa turruttaa hyönteispuremista johtuvaa kutinaa. Luonto on täynnä muitakin parannusaineita.

- Toiset pitävät tätä ihan huuhaana ja hölynpölynä, toiset käyttävät ja uskovat vaikutuksiin. Luontaisparannus on mielestäni nouseva buumi, koska meillä on täällä paljon karummat oltavat kuin etelässä ja täältä maasta meidän on otettava tarvitsemamme irti. Tosin niin, että sitä on vain omaksi tarpeeksi. Ahneeksi ei passaa heittäytyä.

Kylmällä vodkakaan ei houkuta muurahaista

Kahdeksan vuotta muurahaislinimentin kanssa touhunnut Esko Oinas-Panuma osaa ennakoida muurahaispesissä tapahtuvaa liikehdintää.

Kylmällä säällä muurahaiset ovat hitaita, eivätkä lämpene edes vodkalle. Silloin pullo jää täyttymättä ja muurahaisesta tuleva happo saamatta.

Muurahainen on sääsken jälkeen tärkeimpiä kulkijoita metsissämme.

- Käyn aina välillä kurkkaamassa, kuinka ne pullot täyttyvät.

- Muurahainen on viinalle yhtä perso kuin kainuulainen mies, analysoi myös kalevalaista jäsenkorjausta tekevä Oinas-Panuma.

Linimentin valmistus on Esko Oinas-Panumalle harrastus: ainetta kertyy vuodessa vain vähän, itselle ja kavereille.

- Jos tätä ammatikseen tekisi, silloin siihen puuttuisi virkavalta. Lisäksi isommassa määrin tapahtuva muurahaisten tappaminen olisi ekokatastrofi. Muurahainen on sääsken jälkeen tärkeimpiä kulkijoita metsissämme, se tuhoaa haitallisia hyönteisiä. Jos muurahainen voi hyvin, ihminenkin voi hyvin.

Poronhoitokulttuurissa kasvanut Oinas-Panuma on metsäreissuilla ehättänyt pohtia erämaassa kaikenlaista ihmisen ja luonnon suhteesta.

Muurahaiset ihmettelevät pesään upotettua pulloa.
Vodkapullo voi täyttyä muurahaisista jo kolmessa päivässä.Sanna Kähkönen / Yle

Luonnon vinkit hän on oppinut jo lapsuudessa. Yrteillä hoitamista hän ei kuitenkaan tunne omakseen.

- Tuntuu, että EU on puuttumassa siihen bisnekseen voimakkaasti, mutta tähän kusijaislinimentin valmistukseen liittyviä asioita ei EU:lta kysellä, naurahtaa Oinas-Panuma.

Oinas-Panuman vodkalla täytetyt muurahaisen pesään piilotetut pullot saavat olla rauhassa. Syvällä upotettu pullo on niin hyvin suojattu, ettei silmä siihen helposti tartu.

- Hyvässä pesässä pullo täyttyy kolmessa vuorokaudessa ja huonossa ei koko kesänä. Puhtainta ainetta saadaan heti lumien sulamisen jälkeen silloin, kun muurahaiset ovat juuri heränneet.

Harvan hallitsemaa salatiedettä

Alkavan kesän merkkejä Kuhmossa seurataan tarkasti. Marjojen kannalta on tärkeää, että olisi runsaasti pölyttäjiä. Yöpakkaset ovat tuhoisia kaikelle, mitä ihminen metsästä kerää.

Tuota kasikymppistä kun ne saavat, niin alkaa kusiaisellakin pullon reunalla ote lipsua.

Muurahainen tykkää myös kosteasta ja lämpimästä, muttei kovista sateista, koska se estää niiden vaeltamisen.

- Lämpiminä päivinä se kuhina pesässä on valtava, ja viinalle persot muurahaiset tipahtelevat tuosta pullonsuulta kurkistaessaan yksi toisensa jälkeen vodkan joukkoon. Parhaimmillaan niitä kertyy kymmeniätuhansia. Tämän jälkeen pullo laitetaan kellariin kylmään tekeytymään muutamaksi kuukaudeksi. Vuosi on liian pitkä aika.

Joidenkin ohjeiden mukaan linimenttiin voidaan laittaa kuusenkerkkää ja pajunkuoria.

- Ne voivat antaa lisätehoja, mutta minä käytän vain muurahaisia. Niitähän on käytetty hauteena vuosisatoja, ja muurahaisen vaikutus ihmisen kehon kiputilojen poistoon on myös tunnettua.

Muurahaispesään upotettuun vodkapulloon kerätään muurahaisia ja seoksen annetaan tekeytyä viileässä muutamia kuukausia.
Syvällä upotettua pulloa ei ohikulkija huomaa.Sanna Kähkönen / Yle

- Muurahaishauteita on käytetty niin, että on otettu astiaan lämmintä vettä ja muurahaisenpesää, ja siihen on laitettu ihminen likoamaan pitkäksi aikaa. Sillä on saatu parannettua tai helpotettua jopa iskiasta. Sinne astiaan on voitu laittaa myös yrttejä.

Muutamia kuukausia tekeytynyt linimentti on muurahaisten siivilöinnin jälkeen valmista iholle.

- Täällä pullossa on pihkaa ja oksiakin muurahaisten lisäksi, se ei haittaa. Tämä aine muuttuu pikku hiljaa ihan konjakin väriseksi, sitten laitan sen pieneen pulloon ja otan sieltä pisaran kerrallaan, tätä ei losvata.

Juuri uuden pulloansan muurahaisille virittänyt Esko Oinas-Panuma kurkkaa vielä lähtiessään pesään.

- Tuota kasikymppistä kun ne saavat, niin alkaa kusiaisellakin pullon reunalla ote lipsua. Vaan niin kai se kävisi itse kenellekin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus