Kesätuulen lämpö on harhaa

Talvipakkasella tuuli tuntuu yleensä hyytävältä viimalta. Myös kesätuuli viilentää, mutta miksi?

luonto
Kuvassa Ylen liput liehuvat kovassa tuulessa
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Tuulella ja sen nopeudella on merkitystä siihen, miten ihminen tuntee vallitsevan lämpötilan. Talvituuli hytisyttää, mutta kesällä viileäkään tuuli ei tunnu yhtä pahalta.

- Se johtuu ilman ja ihmisen kehon lämpötilan välisestä erosta. Kesällä ero on pieni. Jos ilma on 15 astetta plussalla, ero kehon lämpötilaan on pienempi, kuin jos ilma on 15 astetta pakkasella, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen.

Tuuli on käytännössä ilman virtaamista, eikä sillä ole omaa lämpötilaa. Ilmalla on lämpötila ja tuulella voimakkuus, selventää Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Ihon pintakerroksessa oleva ilma vaikuttaa kehon lämpötilan lisäksi lämpötilan kokemiseen.

- Siihen vaikuttavat myös fysiologiset tekijät, auringon säteily, vaatetus ja suhteellinen kosteus.

Kostea ilma nostaa lämpötilaa

Ilman suhteellinen kosteus vaikuttaa samalla tavalla ihmisen tuntemaan lämpötilaan kuin talvella pakkasen purevuus. Mitä kosteampi ilma on, sitä tukalammalta se tuntuu.

Otetaan esimerkki: Lahdessa on mitattu ilman lämpötilaksi 24 astetta. Kun ilman kosteus on 40 prosenttia, tuntuma lämpötilasta on 24 astetta. Kun kosteus nousee 70 prosenttiin, myös ihmisen tuntema lämpötila nousee 27 asteeseen.

- Termit tukala ja pureva ovat juuri näitä, mihin liittyy mallinnuksia ja ihmisen tuntemuksia. Ne eivät ole absoluuttisia lukemia, vaan kuvaavat aistimuksia, Huutonen selittää.