Le Monde: Syyriassa käytettiin kemiallisia aseita

Ranskalaislehden mukaan Syyrian sota on kiihtynyt uudelle tasolle. Videolla haastateltu lääkäri sanoo, ettei kemiallisten aseiden uhreja kyetä hoitamaan henkilökunnan ja lääkkeiden puutteen vuoksi.

Ulkomaat

Syyrian armeija on käyttänyt kemiallisia aseita kapinallisia vastaan huhtikuussa, kertoo ranskalainen sanomalehti Le Monde.

Lehti on julkaissut videonauhan, jossa näytetään tapahtumia Damaskoksen esikaupungissa Harastassa. Kapinallistaistelijoita hoidetaan heidän saatuaan vakavia oireita. Taistelijoilla on mm. hengitysvaikeuksia, ihottumaa ja pahoinvointia.

Videolla haastateltu lääkäri sanoo, että armeija käytti kemiallisia aseita kostona kapinallisten hyökkäyksille läheisiin armeijan tarkastuspisteisiin. Hänen mukaansa lääkintäpisteessä on kymmeniä hoitoa tarvitsevia potilaita, mutta ankara pula hoitohenkilökunnasta ja lääkkeistä.

Videon aitoutta ei voida tarkistaa puolueettomista lähteistä.

Sisällissodan molemmat osapuolet ovat aikaisemmin syyttäneet tosiaan kemiallisten aseiden käytöstä, mutta varmaa tietoa asialle ei ole saatu. Yhdysvallat on ilmoittanut, että jos jompikumpi osapuoli ottaa käyttöön kemialliset aseet, on se kynnys, jonka jälkeen maa alkaa harkita aktiivista puuttumista sodan kulkuun.

Qusairin taistelu jatkuu

Libanonin rajan tuntumassa, Qusairin kaupungissa, jatkuu raju taistelu. Armeijan ja Hizbollah-taistelijoiden kerrotaan vallanneen suurimman osan kaupungista.

Kapinalliset ovat pyytäneet paikalle vahvistuksia muualta maasta, mutta vastahyökkäykset eivät ole edenneet.

- Tähän saakka he ovat vain taistelleet ja kuolleet, heidän hyökkäyksensä eivät ole tuottaneet tulosta, sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelema kapinallistaistelija.

Lähteet: Reuters