Joensuu Areenan katto vuotaa kuin seula

Vuonna 2004 valmistuneen Joensuu Areenan piti olla suomalaisen puurakentamisen taidonnäyte. Ensin kosteudesta kupli juoksurata ja sitten alkoi vuotamaan katto. Pahimmillaan vettä on tiputtanut samanaikaisesti 86 eri kohdasta.

Kotimaa
Sankko Joensuu Areenan katossa
Joensuun kaupunki

Joensuussa ollaan väsyneitä kaupungin keskustassa sijaitsevan monitoimihalli Joensuu Areenan kosteusongelmiin. Ensi vuonna 10-vuotissyntymäpäiviään viettävää hallia on paikattu sen koko elinkaaren ajan. Ensin kaupunki kävi vuosia kestäneen väännön hallin lattian uusimisesta. Se remontti maksoi joensuulaisille veronmaksajille reilut miljoona euroa.

Nyt käynnissä oleva kiista koskee hallin kattoa, joka vuotaa kuin seula.

- Aika pitkä juoksuhan tämä on ollut. Ultramaratonilta tuntuu, sanoo Joensuun kaupungin vapaa-aikajohtaja Timo Heinonen.

Ongelmat tiedossa alusta alkaen

Katon vuotaminen ei ole missään nimessä uusia asia, vaan se havaittiin jo rakennusvaiheessa. Yläpohjan kosteusongelmat on dokumentoitu tarkasti vuoden 2004 alussa järjestettyyn Areenan vastaanottotarkastuksen pöytäkirjoihin. Alkuvuodet asiaa lähinnä seurattiin, sillä tuolloin vuotojen uskottiin korjaantuvan muutamassa vuodessa rakennusaikaisen kosteuden poistuessa omia aikojaan.

Ei se puurakentamiseen liity.

Ralf Lindberg

Sittemmin vuotojen huomattiin lisääntyvän erityisesti keväisin ja sateisella säällä. Areenassa onkin jouduttu vuosien varrella siirtämään pelejä kentiltä toiselle vesivuotojen takia. Myös koripallojoukkue Katajan peliparketilta on useaan otteeseen luututtu hien sijasta katosta tippunutta vettä.

- Meillä on ollut myös onnea matkassa, ettei näin ole käynyt merkittävien tapahtumien kohdalla. Mutta tosiasia on, että se aiheuttaa ihan turhan riskin urheilijoille, Timo Heinonen sanoo.

Kaupungin mielestä syypää katto-ongelmiin onkin Areenan pääurakoitsija, eli YIT Rakennus Oy. YIT:stä asiaa ei suostuta kommentoimaan muuten kuin yhdellä sähköpostilla.

- Areenan kattovuodot ovat johtuneet osittain kaupungin huoltotoimenpiteistä ja osittain kondensoitumisesta, YIT Rakennus Oy:n aluejohtaja Erkki Nordström kirjoitttaa.

Vuoto ei johdu puumateriaalista

Joensuun Areenaa alkuvuosina läheltä seurannut Tampereen teknillinen yliopiston rakennustieteen professori Ralf Lindberg painottaa, etteivät rakennuksen kosteusongelmat johdu puurakentamisesta, vaan ennemminkin vaikeaksi tiedetystä kattorakentamisen tavasta. Turvallisuusvaaraa vuodot eivät Lindbergin tietojen mukaan aiheuta.

Nyt tämä kirjeenvaihto pitäisi saada päätökseen, kääriä hihat ja ryhtyä hommiin.

Timo Heinonen

- Ei se puurakentamiseen liity. Kattotekniikan tapa on vain erittäin haastava. Uskoisin, että ne vuodon määrät ovat jossain määrin pieniä siihen katon alaan nähden, että tuskin siellä mitään tuhoja niille puurakenteille on vielä tapahtunumassa. Mutta totta ihmeessä ne vuodot pitäisi saada loppumaan.

Joensuun kaupunki ja YIT käyvät parhaillaan pitkää kirjeenvaihtoa katon kosteusongelmien syystä ja tulevien korjaustoimenpiteiden maksajasta. Sama rulianssi käytiin vuosia sitten lattian korjaamisesta ja se päättyi vasta vuoden 2011 valmistuneeseen remonttiin.

- Nyt tämä kirjeenvaihto pitäisi saada päätökseen, kääriä hihat ja ryhtyä hommiin Timo Heinonen painottaa.