"Parisuhdetta pitää hoitaa, ihan samoin kuin esimerkiksi puutarhaa"

Suomessa moni avioliitto päättyy tunnetusti eroon. Lapsiperhetyötä Iisalmessa tekevä projektipäällikkö pitääkin ideaa avioliiton ajokortista pohtimisen arvoisena.

ilmiöt
Miehen ja naisen varjot vierekkäisillä seinillä.
Arja Lento / Yle

Moni avioliitto päättyy Suomessa eroon. Tasaisin väliajoin nousee esiin ajatus, että avioliittoa ennen pitäisi suorittaa jonkinlainen koe, vaikkapa avioliiton ajokortti. Iisalmen Sanomissa julkaistiin toukokuussa mielipidekirjoitus, jossa huolestunut kansalainen nosti ajatuksen jälleen ilmoille.

Perheen talo -yhteistyö tekee Iisalmessa työtä lapsiperheiden parhaaksi. Toiminnassa ovat mukana muun muassa Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Pelastakaa lapset. Projektipäällikkö Sinikka Roth pohtii, että ajatus avioliiton ajokortista voisi toimia. Kysyntää ainakin olisi.

- Mannerheimin lastensuojeluliitto on ryhtynyt kouluttamaan perheryhmäohjaajia. Kaksi ryhmää on vedetty ja saatu valtavan hyviä kokemuksia, Roth kertoo.

Rothin mielestä pariskuntien pitäisi opetella parisuhteen perusasiat viimeistään ennen, kun lasten hankkimista edes harkitaan. Vauva kun ei epäonnistunutta suhdetta pelasta, yleensä päinvastoin, Roth muistuttaa. Omat rajat ja oikeudet on hyvä pitää mielessä ja parisuhteesta pitää myös muistaa nauttia.

- Parisuhdetta pitää hoitaa, ihan samoin kuin esimerkiksi puutarhaa. Täytyy kastella ja kuokkia ja välillä myös korjata sato eli nauttia parisuhteesta.

Sinikka Roth ei vielä lupaa, että Iisalmeen saataisiin aivan lähiaikoina erillistä avioliittovalmennusta. Hän kuitenkin kertoo, että asia varmasti otetaan esiin, kun Perheen talo -yhteistyö seuraavan kerran pitää kokousta.