1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tulehduskipulääkkeistä iso lasku sairaaloille

Noin kolmasosa vatsahaavan aiheuttamista verenvuodoista ja kuolemista liittyy tulehduskipulääkkeiden käyttöön. Lääkkeistä johtuvia komplikaatioita hoidetaan sairaaloissa päivittäin. Potilaat tuntevat lääkkeiden vakavat sivuvaikutukset edelleen huonosti.

Ibuprofeeni saattaa herkistää auringonvalolle. Kuva: Yle

Tulehduskipulääkkeiden aiheuttamien suolistoverenvuotojen hoito tuo vuosittain miljoonalaskun erikoissairaanhoidolle.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea arvioi, että noin kolmasosa vatsahaavan aiheuttamista verenvuodoista ja -kuolemista liittyy tulehduskipulääkkeiden käyttöön. Suurimmassa vaarassa ovat monisairaat ja iäkkäät. Nuoremmilla vatsaongelmia aiheuttaa yleensä tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttö.

Lääkäreiden mukaan jo yksi päänsärkyyn otettu burana-tabletti aiheuttaa vatsaan limakalvovaurion. Kun lääkettä napsii säännöllisesti pidempään kuin muutaman päivän, ei sivuvaikutuksilta voi välttyä. Seurauksena on usein vatsavaivoja, jotka voivat edetä salakavalasti.

- Lähes puolella nämä vauriot ovat ihan oireettomia. Vasta vakavammat komplikaatiot eli verenvuoto tai suoliston puhkeama, tuovat potilaan sairaalaan, kertoo kirurgian ylilääkäri Pälvi Vento Kymenlaakson keskussairaalasta.

Isot pakkauskoot altistavat liikakäytölle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tehdyn tutkimuksen mukaan lääkkeiden aiheuttaman ulkuksen eli vatsahaavan riski kääntyy selvään kasvuun kuusikymppisillä. Monisairailla tulehduskipulääkkeiden käyttö liki viisinkertaistaa kuolinriskin.

Komplikaatioiden hoidon aiheuttamia tarkkoja kustannuksia ei ole saatavilla, mutta esimerkiksi Carean arvion mukaan lasku on valtakunnan tasolla joka tapauksessa miljoonia euroja vuodessa.

Tulehduskipulääkkeiden myynti on pienen notkahduksen jälkeen kääntynyt viime vuosina jälleen kasvuun. Ylivoimaisesti ostetuin itsehoitovalmiste on ibuprofeeni. Isoissa sairaanhoitopiireissä hoidetaan päivittäin tulehduskipulääkkeiden aiheuttamia komplikaatioita, pienissäkin viikoittain.

Lähes puolella nämä vauriot ovat oireettomia. Vasta vakavammat komplikaatiot eli verenvuoto tai suoliston puhkeama tuovat potilaan sairaalaan.

Pälvi Vento

- Ihmiset eivät ole riittävän tietoisia näistä vakavista sivuvaikutuksista. Apteekin henkilökunnan pitäisi tiedottaa niistä asiakkaille, kun he ostavat käsikauppalääkkeitä, Pälvi Vento toteaa.

Lääkkeiden liikakäyttö on kuitenkin entistä helpompaa, kun esimerkiksi ibuprofeenin pakkauskoot ovat suurentuneet. Kun aikaisemmin myytiin kymmenen tabletin pakkauksia kertaostoksena, niin nykyään suurin pakkauskoko on 30 tablettia.

- Yksittäisen ihmisen ostoksia on aika vaikea kontrolloida, kun apteekkeja on paljon ja meilläkin henkilökunta työskentelee vuoroissa. Sen verran kontrolloidaan, että myydään vain yksi pakkaus kerralla, kertoo farmaseutti Raimo Veini Keski-Kotkan apteekista.

Vaihtoehdot vähissä

Ongelmana on, että vatsavaivoja aiheuttaville tulehduskipulääkkeille ei varsinkaan itsehoitopuolella ole vaihtoehtoja.

- Tulehduskipulääkkeissä tulehdusta vähentävä mekanismi on sama, joka myös aiheuttaa ärsytystä vatsan limakalvoille. Siksi tuo sivuvaikutus on hankala poistaa, kertoo lääkeyhtiö Orionin lääketieteellinen johtaja Paula Rytilä.

Parasetamoli ei ärsytä vatsaa, mutta voi tehdä hallaa maksalle. Kymmenisen vuotta sitten markkinoille tuli uusi reseptivalmiste, vatsaa vähemmän ärsyttävä koksibi. Sen sivuvaikutuksena ovat sydänongelmat. Seuraavaa läpimurtoa tulehduskipulääkkeiden saralla joudutaan odottamaan.

- Akuutissa kivussa nämä tulehduskipulääkkeet ovat oikein käytettyinä hyviä ja tehokkaita. Pitkäaikaisessa kivussa, jossa kipu välittyy eri tavalla kuin tulehduskivussa, sillä puolella meillä on meneillään alkuvaiheen kehitysprojekteja, Paula Rytilä sanoo.

Varmimmin tulehduskipulääkkeiden sivuvaikutukset välttää, kun käyttää niitä vain satunnaisesti. Pidempiaikaisen käytön tulisi tapahtua aina lääkärin valvonnassa.