1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Ilmalaivan uusin löytö: ”Meillä on 50 vuotta aikaa tehdä muutos”

Ilmalaivan eli zeppeliinin lentävä laboratorio on mitannut ilmakehää Etelä-Suomen taivaalla vapusta asti. Alustavat tutkimustulokset viittaavat uusiin löytöihin.

Ajankohtainen kakkonen
Zeppeliini Jämijärven taivaalla
Zeppeliini on kerännyt hiukkasnäytteitä Etelä-Suomen ilmakehästä jo kuukauden ajan.Yle

Akatemiaprofessori Markku Kulmala esittelee tutkimusryhmänsä työtä ylpeänä: Zeppeliinillä tehdyissä ilmastomittauksissa on onnistuttu analysoimaan ilmakehää aina puoleentoista kilometriin asti ja selvittämään miten pienhiukkaset ilmestyvät ja mikä niitä vahvistaa.

- Ja nyt kun me tiedämme, miten luonto sen tekee niin me pystymme todennäköisesti voimistamaan ilmiötä siten, ettei siitä tule samalla terveysvaikutuksia, hän kiteyttää.

Kulmala on erikoistunut pienhiukkasiin, jotka voivat olla kooltaan vain millimetrin miljoonasosa. Noessa on pahoja, ilmastoa lämmittäviä hiukkasia, mutta metsät taas tuottavat hyviä, viilentäviä hiukkasia.

- Jäähdyttävät pienhiukkaset ovat tällä hetkellä ylivoimaisesti merkittävimpiä. Niitä tulee luonnosta koko ajan, Kulmala sanoo.

Onko liian myöhäistä?

Samaan aikaan kuin tuore raportti Maailman tila 2013 kysyy alaotsikossaan ”onko jo liian myöhäistä” Kulmala uskoo, että hiukkastutkimuksella voidaan voittaa 50 vuotta lisäaikaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan:

- Vuonna 2070 voi olla moni asia paremmin. Ensinnäkin pitää ymmärtää, mitä ilmastossa oikeasti tapahtuu ja mitkä kaikki kytkennät siihen liittyvät. Sitten pitää käyttää tieto mahdollisimman suoraviivaisesti poliittiseen päätöksentekoon ja yhteiskunnalliseen toimintaan, Kulmala linjaa.

Zeppeliini lähtee Suomesta kesäkuun puolivälissä, mutta työ jatkuu. Markku Kulmala uskoo, että tuloksista saadaan vielä useita tieteellisiä artikkeleita

- Paitsi, että tutkimme ilmastoa, niin kehitämme menetelmiä, joita todennäköisesti voidaan hyödyntää myös nanomateriaalien ja jopa lääkeaineiden kehitykseen tulevaisuudessa. Mutta se kaikki on vielä hieman ennenaikaista, eli näistä täytyy vielä saada kunnon varmistukset, hän painottaa.

Lisää aiheesta illan Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa klo 21.

Lue seuraavaksi