Lääkäri tietää paremmin - uudet imetysohjeet kuohuttavat allergiaperheitä

Valmisteilla olevan Käypä hoito -suosituksen mukaan imettävien äitien erityisruokavaliot ovat turhia, eivätkä ne vaikuta lapsen vatsa- tai iho-oireisiin. Vaikeasti allergisissa perheissä kokemus on täysin vastakkainen. Uudet suositukset aiheuttavat huolta, suuttumusta ja kapinahenkeä.

Kotimaa
vauva imee rintaa
Yle

Jokelaisen perheessä arki sujuu kolmen allergisen lapsen ehdoilla. Esikoisen kohdalla oireita ei heti osattu yhdistää ruokaan, mutta pikkuveli Oskarin vatsakipuihin syypää oli jo helpompi päätellä. Jokaiselle on omat eväät ja 2,5-vuotias pistelee halulla hernekeittoa. Sekin kutittaa kurkkua, mutta ei sentään saa kiemurtelemaan kivusta.

- Olen ottanut sellaisen linjan, että poika syö kaikkea - ihan kauheimpia allergian aiheuttajia lukuun ottamatta - mitä suostuu syömään. Kunhan syö. Oskar pelkäsi aiemmin syömistä, kun siitä tuli aina kipeäksi.

Oskar pelkäsi aiemmin syömistä, kun siitä tuli aina kipeäksi.

Maria Jokelainen, kolmen allergialapsen äiti

Pahimmillaan perheen elämä on ollut voipunutta ulvomista. Kun kuopus, kahdeksankuinen Ella syntyi, heräsi tyttö jopa kymmenen kertaa yössä vatsakipuihin. Kun vauva nukahti, heräsi isoveli. Maria Jokelainen kertoo, että päivät eivät olleet juuri helpompia.

- Ellalla oli jatkuvaa vesiripulia ja refluksi, joka ilmenee polttona ruokatorvessa. Sitten on jatkuvaa itkemistä ja heräilyä, päivät pelkkää kantamista, pieremistä ja kärttyilyä.

Äidin ravinto vaikuttaa lapseen - vaikka ei pitäisi

Imeväisikäisen Ellan oireisiin löytyi apu, kun äiti poisti omasta ruokavaliostaan maidon, munan, kotimaiset viljat, maissin ja riisin. Suolioireisten allergialasten yhdistyksen sivuilla jaetaan vastaavia kokemuksia päivittäin.

Jokelainen esittelee yhdistyksen valokuvia, joissa pelkkää rintamaitoa syöneet lapset ovat saaneet rajuja oireita vaikkapa äidin vahingossa syömistä perunalastuista, joissa sattuikin olemaan maissiperäistä maltodekstriiniä. Näille vanhemmille on turha väittää, että imetysdieetillä ei ole merkitystä.

- Jos valittavana on se, että joutuu heräämään kaikki yöt kantamaan itkevää vauvaa, katsomaan oman lapsen kipua ja sen saa pois muutaman ruoka-aineen poisjättämisellä, niin kyllä siihen lähes joka äiti lähtee.

Valmisteilla oleva Käypä hoito -suositus on kuitenkin nakkaamassa imetysdieetit romukoppaan. Sen mukaan esimerkiksi lehmänmaidon proteiineja erittyy äidinmaitoon mitätön määrä ja sille vähälle on syytä siedättyä.

Lääkärintyössä täytyy olla rohkeutta poiketa suosituksista ja ottaa käytännön elämä ja kokemukset huomioon .

Lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela

Lukuisia allergiaperheitä auttanut lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela ei käy kiistämään tiedettä. Hänen mielestään perheiden omat kokemukset ovat kuitenkin aivan todellisia, ja ne on syytä ottaa vakavasti.

- Varmasti puolet ruoka-allergisista perheistä, joiden asioita on selvitelty, ovat kokeneet hyötyvänsä äidin dieetistä. Lääkärintyössä täytyy olla rohkeutta poiketa suosituksista ja ottaa käytännön elämä ja kokemukset huomioon.

Omatoimidieetti on huono ratkaisu

Tuomela pelkää, että dieettikielto johtaa omatoimisiin ruokavaliokokeiluihin tai imetyksen lopettamiseen.

- Jos äiti alkaa ilman ohjausta noudattaa jotain poroa ja lehtisalaattia -kuuria, niin sehän ei ole kenenkään etu, ja silloin voi todella tulla ravitsemuksellisia ongelmia. Seuraava vaihtoehto, jos vauva voi koko ajan huonosti, on lopettaa rintamaito kokonaan. Sen myötä menevät kaikki imetyksen hyödyt.

Suosituksia laatineesta työryhmästä todettiin haastattelupyyntöön ei kiitos. Keskustelun aika on lausuntokierroksella, kun esitys on valmis.

Maria Jokelaisen ja muiden allergiavanhempien mielestä asiasta pitäisi keskustella juuri nyt. Neuvottomilta vanhemmilta tulee Jokelaisen yhdistykselle kyselyjä päivittäin - moni lääkäri kun on jo kieltänyt imetysdieetin noudattamisen.

- Ei uskota perheiden ja vanhempien kokemuksia ja oireita, lasten syömisongelmiinkin suhtaudutaan usein vain vuorovaikutusongelmana. Jos on saavutettu tietty balanssi ja elämä toimii sillä tavalla, niin nyt ollaan ihan paniikissa, kun imetysdieetti pitäisikin purkaa, eikä siihen saada mitään ohjeita.

Kansallinen siedätysohjelma

Lastenlääkäri Tuomela arvelee, että imetyssuosituksen takana on tuore kansallinen allergiaohjelma. Sen periaatteet ovat Tuomelan mielestä erinomaisia, mutta tulkinnassa on vaara mennä yli.

Pitää kuunnella perheitä. Vanhemmat pääsääntöisesti kuitenkin tunnistavat oman vauvansa itkut.

Lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela

- Moni juttu sopii yhdeksälle perheelle kymmenestä, mutta aina pitää kuunnella myös perheiden tilannetta. Vanhemmat pääsääntöisesti kuitenkin tunnistavat oman vauvansa itkut. Allergiaohjelman ajatus on, ettei olisi turhia diagnooseja, ja liiallisen välttämisen sijasta altistuttaisiin ja siedätyttäisiin. Nyt on kuitenkin ehkä menty äärimmäisyyksiin, eli kukaan ei saa olla allerginen millekään.

Vuosia kipeiden lastensa kanssa valvonut Maria Jokelainen toivoo, että uusissa suosituksissa ajateltaisiin myös perheiden jaksamista.

- Jos lapsi kirkuu ja itkee kaksi vuotta, niin se ei ole ihmisarvoista elämää vauvallekaan. Se on aivan kamalaa, eikä sitä perheet jaksa. Näitäkin tapauksia tiedän, jotka voivat johtaa siihen, että äiti palaa loppuun, perhe palaa loppuun. Ei taida olla yhteiskunnalle hirveän hyödyllistä sekään.