Mitä mieltä olet nollatyösopimuksista?

Työnantajat ovat innostuneet niin kutsutuista nollatyösopimuksista, jotka eivät takaa työntekijälle yhtäkään työtuntia. Seuraavassa työvuorolistassa voi olla viisi tai 40 tuntia töitä. Mitä mieltä olet nollasopimuksista?

Osallistu
Työ kaupan kassalla.
Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton nuorisojaosto (JHL) kysyi eduskuntaryhmien kantoja nollatuntisten työsopimusten käyttöön. Tutkimuksessa ilmeni, että ainakin keskustan, vasemmistoliiton, vihreiden, sdp:n sekä perussuomalaisten riveissä toiset kieltäisivät nollasopimukset kokonaan.

Kyselyyn osallistuneiden kahdeksan kansanedustajan mukaan nollasopimusten sijaan pitäisi tarjota pysyvämpää työsuhdetta tai työsopimukseen pitäisi kirjata minimityötuntimäärä.

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon mukaan lainsäädäntöä pitäisi muuttaa siten, ettei näitä sopimuksia voisi enää tehdä. Perussuomalaisten Maria Tolppanen on samoilla linjoilla.

- Nollasopimukset ovat ehdottomasti kiellettäviä ja tuomittavia. Ne ovat orjatyösopimuksia. Työntekijällä on oikeus tietää onko hänellä viisi tuntia viikossa töitä vai viisi tuntia päivässä töitä, Tolppanen sanoo.

Millaisia kokemuksia sinulla on nollasopimuksista? Pitäisikö ne kieltää lailla. Millaisia kokemuksia sinulla on?

Onko nollasopimus työntekijän riistoa vai molemminpuolista joustoa esimerkiksi työn ja opiskelun tai intohimoisen harrastuksen yhteensovittamiseksi?