Hesarin uusi päätoimittaja: Pienet lapset eivät este vastuulliseen työhön

Vanhempainvapaalla olleella Riikka Venäläisellä oli vain pari päivää aikaa harkita hänelle tarjottua Helsingin Sanomien vt. vastaavan päätoimittajan pestiä.

Kotimaa
Riikka Venäläinen.

Riikka Venäläiselle edeltävän päätoimittajan Mikael Pentikäisen maanantaiset potkut tulivat täydellisenä yllätyksenä. Sen myötä Venäläisestä tuli Helsingin Sanomien historian ensimmäinen vt. vastaava naispäätoimittaja.

- Meillä on perheessä pieniä lapsia. Olen iloinen siitä, ettei kukaan kyseenalaistanut sitä, pystyykö tällaisessa elämänvaiheessa tekemään tällaista vastuullista työtä.

Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen totesi aiemmin päivällä lähetetyssä tiedotteessa, että seuraavaan vaiheeseen yhtiö hakee päätoimittajalta ”tarvitaan uudenlaista ajattelua ja lisää nopeutta”.

- Mediamaailma ja kuluttajan käyttäytyminen muuttuu todella nopeaa tahtia, Venäläinen totesi.

- Meidän pitää pyrkiä entistä enemmän lukemaan yleisön tarpeita.

Venäläinen pitää yhdessä Pentikäisen kanssa ja Pentikäisen johdolla tehtyjä uudistuksia – formaattimuutos, maksumuuri ja Nelosen tuoma täydellinen monikanavaisuus – hyvinä ja oikeansuuntaisina.

- Nyt on aika hienosäätää tarjontaamme lukijalähtöisesti. Lukija on meidän kuningas ja kuningatar.

Lukijoiden tavoitettavuus levikkiä tärkeämpi

HS:n levikki on ollut laskussa viime aikoina. Venäläinen ei usko, että nykyisessä mediamaailmassa on realistista puhua printtimedian levikin nostamisesta.

- Levikkiä tärkeämpää on tuijottaa kokonaistavoittavuutta, eli miten eri kanavien kautta tavoitetaan lukijat.

- Mutta selvää on, että meidän täytyy itsekriittisesti tarkastella sisältöjämme ja yrittää tarjota lukijalle entistä relevantimpaa sisältöä. Haluan, että HS on – kuten se on nytkin – helpommin lähestyttävä, syvällinen, keskusteleva, innostava ja kiinnostava.

Suuria muutoksia ei Helsingin Sanomiin Venäläisen mukaan ole tässä vaiheessa tulossa.

- Meillä on takanamme isojen muutosten vuosi. Nyt käärimme hihat ja ryhdymme hommiin.

- Yritän tehdä työni niin hyvin kuin pystyn. Sen olen kollegoilleni velkaa.

Venäläinen ei kommentoinut Pentikäisen erottamisen taustalla olevia syitä. Venäläinen ei myöskään kertonut, aikooko hän itse hakea vastaavan päätoimittajan paikkaa.