Kärkiehdokkaat liputtavat uutta kuntaliitoskierrosta Hämeenlinnan seudulle

Hattula ja Janakkala liittyvät Hämeenlinnaan vuoteen 2020 mennessä. Näin väittävät kaikki Hämeenlinnan kaupunginjohtajan viran loppusuoralle selvinneet kärkihakijat. Hämeenlinnan valtuustoryhmät pohtivat nyt yksikseen ja keskenään, kenet kelpuuttavat uudeksi kaupunginjohtajaksi. 

Hämeenlinna
Kaupunginjohtaja tentissä valettiin uskoa kuntauudistuksen jatkumiseen Hämeenlinnassa
Juha Isosuo, Timo Kenakkala ja Päivi Laajala uskovat Hattulan ja Janakkalan liittyvän vielä HämeenlinnaanKari Mustonen / Yle

Kaupunginjohtajan vaali kiinnostaa Hämeenlinnalaisia. Ensimmäiset innokkaat jonottivat ehdokkaiden haastattelutilaisuuteen pääsyä yli tunnin ennen sen alkua Raatihuoneenkadulla. Raatihuoneen yläsalikin veti kuntalaisia niin, että tuoleja saatiin kantaa lisää.

Vapaaehtoisesti seisontapaikkoihin tyytyivät kaupunginjohtaja vaalin headhunterit, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ja Iisakki Kiemunki (sd.).

Sari Rautio hehkuttaa tyytyväisyyttään siihen, että Hämeenlinna onnistui lopulta houkuttelemaan todella kovan kärkihakijajoukon. Ehdokkaista ylijohtaja Päivi Laajala tuli autolla kuultavaksi Helsingistä. Timo Kenakkala puolestaan matkusti Hämeenlinnaan Oulusta junalla. Hämeenlinnan oma poika, vt. kaupunginjohtaja Juha Isosuo käveli Raatihuoneelle kaupungintalolta, juuri päättyneestä Hämeenlinnan kaupunginhallituksen kokouksesta.

Uskoa uuteen, vahvaan Hämeenlinnaan

Raatihuoneen yläkerran suuri sali veti henkeä, kun yleisötentin lopuksi kaikki kärkiehdokkaat, niin keskustan Päivi Laajala, sosiaalidemokraattien Timo Kenakkala kuin kokoomuksen Juha Isosuokin paljastivat uskovansa uuteen, noin sadantuhannen asukkaan maaseutumaiseen Hämeenlinnaan viimeistään seuraavalla valtuustokaudella.

Kuntarakenteen selvittely ja kuntaliitosten hyötyjen ja haittojen pohdinta tulisi aloittaa mahdollisimman pian. Tätä toivoi myös Hämeenlinnassa maanantaina vieraillut kuntaministeri Henna Virkkunen.

Virkkunen sanoi Yle Hämeelle maanantaina, että sote-ratkaisussa maantieteellisesti suuri Janakkalan kunta voitaisiin jakaa asukkaiden toiveiden mukaan kahtia. Riihimäelle suuntautuvat Janakkalan tervakoskelaiset voisivat sosiaali- ja terveyspalveluissa tukeutua Riihimäkeen ja Hämeenlinnaan suuntautuvat turenkilaiset Hämeenlinnan sote-alueeseen.

Hämeenlinnan kärkiehdokkaat vaikuttavat hyvin sopuisilta ja kaikki ovat kunta-alan kokeneilta ammattilaisia. Yhteistä näkemystä heillä on niin elinkeinotoiminnan tärkeydestä kuin Hämeenlinnan budjettialijäämien kuriinsaamisen tärkeydestä.

Valtuustoryhmillä onkin neuvoteltavaa, kuka kolmesta Hämeenlinnan johtoon valitaan. Neuvottelut asiasta tiivistyvät nyt valtuustoryhmien kesken, kun ehdokkaat on esitelty ja kunkin vahvuudet tiedetään.