Vartiosaaresta helsinkiläisten keidas

Helsinki kaavailee Vartiosaareen asumis- ja virkistysalueita. Alueen käytöstä on laadittu kolme hahmotelmaa. Kaikissa vaihtoehdoissa Vartiosaari on yhdistetty silloilla Reposalmen yli Laajasaloon ja Ramsinsalmen yli Vuosaareen.

Kotimaa
Havainnekuva pientalovaltaisesta Vartiosaaresta.
Havainnekuva pientalovaltaisesta Vartiosaaresta.Helsingin kaupunki

Kaupunkisuunnitteluvirasto on saanut Vartiosaaresta valmiiksi kolme vaihtoehtoista maankäyttösuunnitelmaa.

Yhdessä hahmotelmassa saarta kehitetään virkistysalueena, kahdessa muussa saareen esitetään myös asumista. Enimmillään saareen tulisi asunto 7000 asukkaalle.

Kaikissa vaihtoehdoissa Vartiosaari on yhdistetty silloilla Reposalmen yli Laajasaloon, ja Ramsinsalmen yli Vuosaareen.

Arvokkaat kohteet säilyvät

Kaikkiin suunnitelmiin sisältyy arvokkaiden luontokohteiden ja huvila-alueen säilyttäminen sekä saarta kiertävä rantareitti.

Saaren halki on suunniteltu Vuosaaresta keskustaan johtava pyörätie eli itäinen baana.

Vartiosaarelaiset saisivat palvelunsa pääosin Laajasalosta, mutta lähipalveluja, kuten päiväkoti, sijoitettaisiin Vartiosaareen.

Uusia virkistyspalvelujaa voisivat olla esimerkiksi rantasaunat, uimapaikat ja pienvenesatama.

Tanssilava, kesäteatteri...

Saareen on ajateltu kaikille helsinkiläisille tarkoitettuja palveluja, kuten tanssilavaa, kesäteatteria ja siirtolapuutarhamökkejä.

Huvilat olisivat virkistys- ja matkailukäytössä. Nykyiset luontokohteet, luontopolku ja laidunalueet säilyisivät.

Vartiosaaren suunnittelusta keskustellaan keskiviikkona 5.6. kello 17.30 infokeskus Laiturilla vanhalla linja-autoasemalla.

Suunnittelijat ovat tavattavissa myös Vartiosaaren Iso-Hovissa perjantaina 7.6. kello 14-17. Kello 17.45 lähdetään kävelykierrokselle Vartiosaaren Reposalmen puoleiselta vuorovenelaiturilta.

Suunnitelmat nähtävänä

Maankäyttövaihtoehdot ja niihin liittyvää suunnitteluaineistoa on esillä 27.5.-19.6. Laajasalon kirjastossa, kaupunkisuunnitteluvirastossa, kaupungintalolla sekä verkossa www.hel.fi/ksv (siirryt toiseen palveluun) kohdassa Nähtävänä nyt. Infokeskus Laiturilla aineisto on remontin takia esillä 4.6. alkaen.

Maankäyttövaihtoehtoja kehitetään niistä laadittavan vaikutusten arvioinnin ja saadun palautteen pohjalta.

Vartiosaaren suunnitteluperiaatteet esitellään syksyllä kaupunkisuunnittelulautakunnalle, joka päättää, millaisten periaatteiden mukaan suunnittelua jatketaan. Tavoitteena on, että Vartiosaaren osayleiskaava valmistuu vuonna 2015.