Katajanokan maailmanpyörä sai luvan

Helsingin Katajanokalle suunniteltu maailmanpyörä on saanut yksimielisesti rakennusluvan. Maailmanpyörä pyörittää ihmisiä vuoden 2016 lokakuun loppuun asti.

Kotimaa
Katajanokalle suunnitellun maailmanpyörän havainnekuva.
Katajanokalle suunnitellun maailmanpyörän havainnekuva.Helsingin kaupunki

Helsinkiin rakennetaan toinenkin maailmanpyörä aikaisemman Linnanmäellä sijaitsevan pyörän lisäksi. Katajanokan tilapäiselle maailmanpyörälle myönnettiin tiistaina rakennuslupa.

Maailmapyörän on tarkoitus viihdyttää ihmisiä vuoden 2016 lokakuun loppuun saakka.

Kaupunginmuseo ja kaupunkisuunnitteluvirasto antoivat jo aikaisemmin myönteiset ‎lausunnot maailmanpyörän rakentamiselle. Rakennuslautakunnan edellisessä kokouksessa lupa-asia pantiin pöydälle, mutta tiistaina pyörälle annettiin rakennuslupa yksimielisellä päätöksellä.

Luvan perusteluna kaupunkikuvan rikastuttaminen

Puretun terminaalirakennuksen paikalle rakennattavaa maailmanpyörää siirrettiin suunnitelmissa noin 50 metriä itään, koska Kauppatorin puolelle haluttiin varata tilaa myös muulle Helsingin vanhaa keskustaa elävöittävälle toiminnalle.

Myönnetyn rakennusluvan perusteluna on erityinen syy eli kaupunkikuvan rikastuttaminen.

Maailmanpyörä näkyy suunnitelman mukaan komeimmillaan täytenä ympyränä Kauppatorille ja hillitympänä ellipsinä Wanhan Kauppahallin ja Olympiaterminaalin suuntaan.

Maailmanpyörässä on 30 lämmitettävää gondolia, joihin kuhunkin mahtuu kahdeksan matkustajaa. Enimmillään pyörään mahtuu 960 henkilöä tunnissa. Tavoitteena on saada huippupäivinä noin 3000-4000 vierailijaa.

Katajanokan maailmanpyörä on noin kuusi metriä korkeampi kuin Linnanmäen pyörä. Maailmanpyörän ympäristö on arvokas, joten pyörä valaistaan hillitysti.