Professori tulkitsee Pentikäisen erokirjettä: "Viittaa painostukseen"

Jyväskylän yliopiston journalistiikan professorin mukaan päätoimittajia on pakotettu sivuun kaksi kertaa aikaisemmin Helsingin Sanomien historiassa 1900-luvun alkupuoliskolla.

Kotimaa

Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäisen erottamisen taustalla olevista syistä ei ole kerrottu paljoa julkisuuteen. Vihje mahdollisista syistä on Pentikäisen erokirjeessä, jonka lopussa ex-päätoimittaja toivoo toimituksen saavan sellaisen työrauhan ja vapauden, jotka se ansaitsee.

Jyväskylän yliopiston journalistiikan professori Raimo Salokankaan mukaan Pentikäisen erokirjettä voidaan tulkita rivien välistä.

- Täytyy jonkinlaista hesarologiaa harjoittaa eli rivien välistä lukea. Yksi tulkinta on, että hän viittaa jonkinlaiseen painostukseen lehden journalistista linjaa kohtaan, Salokangas arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tänään tiistaina.

Päätoimittajia syrjäytetty ennenkin

Professorin mukaan erotuspäätöksen syiden laajempi avaaminen julkisuudessa olisi tarpeen.

- Toimittajat vaativat yhteiskunnalta avoimuutta, joten tuntuisi kohtuulliselta, että mediayhtiöissä harrastettaisiin avoimuutta enemmän kuin on välttämättömän tarpeen, Salokangas sanoo.

Vaikka Pentikäisen erottamista on pidetty ensimmäisenä kertana, kun Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja erotetaan, Salokankaan mukaan päätoimittajia on kyllä pakotettu syrjään kaksi kertaa aikaisemminkin lehden historiassa 1900-luvun alkupuolella.

Ensimmäinen tapaus on 1900-luvun alusta Nuorsuomalaisen Puolueen ajalta. Myöhempi tapaus on vuodelta 1931, kun Erkki Tuomiojan isoisä Valto Tuomioja erosi päätoimittajan tehtävästä Salokankaan mukaan vastalauseena sille, että Erkkojen suku otti lehteä haltuunsa.