Lenin-museo yhdistetään Työväenmuseo Werstaaseen

Lenin-museo jatkaa toimintaansa Tampereella tiloissa, jossa Lenin ja Stalin kohtasivat ensi kerran vuonna 1905.

Kotimaa
Leninin kuolinnaamio
Lenin-museon kokoelmissa on myös kipsikopio Leninin kuolinnaamiosta. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tampereella toimiva Lenin-museo siirtyy tammikuussa Työväenmuseo Werstaan vastuulle. Lenin-museon toiminta itsenäisenä organisaationa päättyy tämän vuoden lopussa.

Museoiden omistajat Suomi-Venäjä -seura ja Työväen museoyhdistys tekivät päätöksen yhdistymisestä vuosikokouksissaan. Sopimus yhdistymisestä allekirjoitetaan lähipäivinä.

Syksystä lähtien valmisteltu yhdistyminen mahdollistaa museon uudistamisen.

Lenin-museo jatkaa toimintaansa nykyisissä tiloissa Hämeenpuistossa. Tilat peruskorjataan kesällä 2015 ja uusi perusnäyttely valmistuu Lenin-museon 70-vuotisjuhliin mennessä.

Nykyinen perusnäyttely on vuodelta 1982. Se on käsikirjoitettu Moskovan Lenin-keskusmuseossa ja se edustaa Työväenmuseo Werstaan mukaan brezneviläisen ajan historiantulkintaa.

Työväenmuseo Werstaan johtajan Kalle Kallion mukaan Lenin-museon linja muuttuu.

- Leninin henkilön sijaan pääpaino siirtyy hänen perustamansa valtion tarinaan, Kallio linjaa tiedotteessa.

Lenin-museo on Neuvostoliiton historiaan keskittynyt erikoismuseo, joka avattiin Tampereen Työväentalossa vuonna 1946. Museoon kuuluu sali, jossa Lenin ja Stalin kohtasivat ensi kerran vuonna 1905. Viime aikoina museo on ollut esillä julkisuudessa, kun Suomi-Venäjä -seura perui Stalin-tilaisuuden museolla.

Työväenmuseo Werstas on opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen erikoismuseo, joka toimii Finlaysonin alueella Tampereen keskustassa.