Valmistuvat innostuneet netin lahjalistoista: "Noussut räjähdysmäisesti"

Internetin lahjalistat ovat jo vuosia olleet hääparien suosiossa. Nyt listat ovat levinneet myös kouluista valmistuvien käyttöön. Sekä hää- että valmistujaislistojen suosikkeja ovat muun muassa kotimaiset astiastot.

ilmiöt
Lahjapöytä
Yle

Kouluista valmistuvat ovat ottaneet käyttöönsä internetin lahjalistat. Perinteisesti listat ovat olleet hääparien suosiossa, mutta kaupoissa ja internetin lahjalistapalveluissa on huomattu, että yhä useammin lista on tehty valmistujaisia varten.

Kuopion Sokoksen myyntiryhmävastaava Marja Pajarinne kertoo, että sähköiset lahjalistat ovat varsinkin ylioppilaiden ja nuorten valmistuvien suosiossa.

Internet-listojen suurin hyöty on se, että myös toiselta paikkakunnalta tulevat vieraat voivat helposti seurata, miten vaikkapa tiettyä astiastoa on jo hankittu listan laatijalle.

- Valmistujaislistojen määrä on noussut räjähdysmäisesti tänä keväänä. Muutamia vuosia sitten listoja tehtiin lähinnä häihin. Myös syntymäpäivä-, tupaantuliais- ja joululahjalistat ovat suosittuja, kertoo Aleksi Hyvärinen Lahjalista.net-palvelusta.

Toiveiden samankaltaisuus yllättää aluksi, mutta toisaalta valmistujaisjuhlat ja häät järjestetään molemmat usein uuden elämänvaiheen kynnyksellä.

Aleksi Hyvärinen

Sekä hääparien että valmistuvien toiveiden kärjessä ovat pääsääntöisesti samat tuotteet, kerrotaan nettilistoja tarjoavista Wrapd.com- ja Lahjalista.net-palveluista. Listan kärkipäässä kotimaiset astiastot pitävät pintansa.

- Top 3 -listalta löytyy keittiön tuotteita: lautasia, kulhoja ja laseja. Toiveiden samankaltaisuus yllättää aluksi, mutta toisaalta valmistujaisjuhlat ja häät järjestetään molemmat usein uuden elämänvaiheen kynnyksellä, jolloin kodin varustaminen on ajankohtaista, Aleksi Hyvärinen pohtii.

Hyvärisen mukaan myös lahjakortteja toivotaan usein valmistujaislahjoiksi. Häälahjalistoissa lahjakortti on usein tarkoitettu hemmotteluun, mutta valmistuvat suosivat enemmän tavaralahjakortteja.