Nuoret mieltävät nuuskan ensisijaisesti urheilijoiden päihteeksi

Nuuska nuorten maailmassa -selvityksen mukaan nuorten mielestä nuuska istuu urheilijan imagoon paremmin kuin tupakka. Nuuska yhdistetään erityisesti jääkiekkoon mutta myös salibandyyn ja jalkapalloon.

Kotimaa
nuuskapurkki
Maija Tuunila / Yle

Selvitykseen osallistuneiden syöpäjärjestöjen mukaan nuorten tiedot nuuskan terveyshaitoista ovat puutteelliset. Nuuskassa on 28 syövälle altistavaa ainetta.

- Nuuskassa on noin 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakassa, joten se aiheuttaa käyttäjälleen varsin pian voimakkaan riippuvuuden. Nuuska altistaa paitsi syövälle, myös sydän- ja verenkiertoelinten sairauksille, sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Nuuskaan liittyvä tieto kiinnostaa nuoria, mutta he saavat sitä liian vähän ja liian myöhään, sanoo nuuskaselvityksen tehnyt tutkija Sanna-Mari Salomäki.

- Esimerkiksi D- ja C-junioreiden kanssa ei välttämättä ole lainkaan keskusteltu nuuskasta, vaikka ensimmäiset kokeilut alkavat siinä ikävaiheessa, Salomäki kertoo.

Nuorisopäällikkö Turkka Tervomaa Jääkiekkoliitosta sanoo, ettei liitto hyväksy nuuskan eikä muidenkaan päihteiden käyttöä.

- Jääkiekkoliitto on jo tehnyt kampanjoita ja käytännön toimia nuuskan käytön nujertamiseksi. Esimerkiksi liiton Pohjola-leiriltä poistettiin nuoria nuuskan käytön takia, sanoo Tervomaa.