"Huoltoasemakohoissa on selviä vikoja"

Perinteinen onkilaite ei saa tunnustusta ammattionkijalta. Etenkin koukun pitäisi olla paljon pienempi ja siiman ohuempi.

luonto
Kilpaongen koho

Saadakseen täydellisen onkimiskokemuksen, kannattaa myös mato-ongissa panostaa välineisiin. Kukapa ei olisi onkinut punavalkoisella styroksikoholla ja itse tehdyllä onkivavalla. Lappeenrannan Urheilukalastajat ry:n puheenjohtaja Pekka Turusella on selvä mielipide tuosta perinteisestä onkilaitteesta.

- Siinä on selviä vikoja. Kalastajat puhuvat ihan suoraan huoltoasemakohoista. Suurimmassa osassa on liian paksu siima. Niissä on myös liian suuret koukut ja kohot, Turunen sanoo.

Toiset painottavat kohon jopa niin, ettei siitä näy kuin tikkuosan latva.

Pekka Turunen

Turusen mukaan muutamalla eurolla saa isommista marketeista hyviä kilpakohoja. Kohot ovat pienempiä ja etenkin koukku on pienempi.

Isoa kalaa isolla koukulla

Koholla on koukun jälkeen suurin merkitys onginnassa.

- Toiset painottavat kohon jopa niin, ettei siitä näy kuin tikkuosan latva. Näin vastus on mahdollisimman pieni. Herkkä, pieni koho ja ohut siima ottavat parhaiten kalaan, Turunen sanoo.

Mutta eikö isompi koukku tarkoita sitä, että tulee isompia kaloja?

- Tulee. Se on itse todistettukin, että esimerkiksi Lapissa isoihin koukkuihin tarttui isoja harjuksia, mutta tavallisessa pienten kalojen onginnassa isoilla koukuilla ei tee mitään.