1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Suikkasen kärppäsydän sykkii nyt Turulle

Jääkiekkovalmentaja Kai Suikkanen on jälleen kerran pakannut muuttokuorman. Työ Lahdessa Pelicansin päävalmentajana on päättynyt ja uusi pesti Turussa TPS:n peräsimessä odottaa. Perhe muuttaa työn mukana - ehkä vielä joskus Ouluunkin, josta Suikkasen valmentajaura kymmenen vuotta sitten alkoi.

Kai Suikkanen (Arkistokuva) Kuva: Yle

Kai Suikkanen sanoo haluavansa sitoutua joukkueeseen, jota valmentaa. Siksi muuttokuorma on kulkenut Kajaanin Hokki-vuosien jälkeen Turkuun, Venäjälle Jaroslavliin, Lahteen ja nyt takaisin Turkuun.

- Minne mennään töihin, sinne menee koko tivoli ja ollaan paikkakuntalaisia. Pääsee kaupungin sykkeeseen mukaan ja ehkä se on merkki myös ulkopuolisille siitä, että on tosissaan töitä tekemässä, Suikkanen kertoo.

Tivolilla Suikkanen tarkoittaa vaimon lisäksi erityisesti 4,5 vuotiasta Kalle-poikaa.

- Luistimet pojalta löytyy ja käytiin me Lahdessa sunnuntaiaamuisin isä-poika -luistelussa, mutta kyllä ne legot ovat vielä paljon tärkeämmät ja hyvä niin, Suikkanen  naurahtaa.

Eikä isän haaveissa ole myöskään tehdä pojasta NHL-tähteä.

- Itse pelasin 15 vuotta edustustasolla ja 10 vuotta olen valmentanut, joten neuvoni on kyllä, että käy kouluja ja hommaa kunnon ammatti, Suikkanen linjaa.

TPS:n tavoitteena Playoffsit

Itse pelasin 15 vuotta edustustasolla ja 10 vuotta olen valmentanut, joten neuvoni on kyllä, että käy kouluja ja hommaa kunnon ammatti.

Kai Suikkanen

TPS voitti jääkiekon SM-kultaa Suikkasen valmennuksessa vuonna 2010. Sen jälkeen alamäki on ollut jyrkkä, viimeiset kaksi vuotta joukkue on ollut sarjan toiseksi viimeinen. Ensi kaudeksi virallinen tavoite on päästä pelaamaan playoff-peleihin.

- Jos ihan rehellisiä ollaan, niin eihän me mestariehdokkaita olla. Meille mestaruus ensi kaudella on pääsy pleijareihin, kun se esimerkiksi Kärpillä on se, että kannetaan voittopyttyä.

Playoff-peleihinkin on pitkä matka.

- Meillä on määrällisesti kyllä pelaajia, kun lasketaan suurin piirtein kaikki omat junioritkin mukaan, mutta se ei riitä. Tarvitaan vielä 3-5 vahvistusta ja nekin pitää onnistua nappiin, jotta tavoitteeseen päästään, Suikkanen arvioi.

Lokomotiv tulee vielä uniin

Kai Suikkanen täyttää kesällä 54 vuotta. Tehokasta työaikaa on siis jäljellä.

- Tavoite olisi, että pystyisi pääsarjatasolla tekemään töitä seuraavat kymmenen vuotta. Tietenkin olisi mukava käydä myös ulkomailla jossain huippuorganisaatiossa ihan kokemuksenkin takia, mutta ei se jääkiekko ole siellä sen kummempaa.

Hän ehti valmentaa KHL-joukkue Lokomotiv Jaroslavlia reilut puoli vuotta vuonna 2010 kunnes sai potkut. Edellisenä kautena KHL:n 24 joukkueesta kenkää oli saanut 16 päävalmentajaa.

- Siiitä on pitkäjänteisyys kaukana, Suikkanen toteaa ja muistuttaa samalla, että sama suuntaus on myös Suomessa. Viime kaudella 14 joukkueesta viisi valmentajaa sai läheteä kesken kauden.

Lokomotiv tulee Kai Suikkasen mieleen ja uniin vieläkin usein. Syynä ei suinkaan ole potkut, vaan tuhoisa lento-onnettomuus, johon tuttu joukkue joutui vajaa vuosi Suikkasen lähdön jälkeen.

- Siinä meni yli 20 tuttua ihmistä ja kaveria, joiden kanssa tehtiin yötä päivää töitä: pelaajia, huoltajia, hierojia, lääkäreitä. Kyllähän se kolauttaa.

Ehkä vielä joskus Kärppiin

Yli 30 vuotta elämästään Kai Suikkanen on asunut Oulussa, jota edelleen pitää kotikaupunkinaan. Paluu Ouluun olisi mieluinen.

- Olisi hienoa valmentaa Kärppiä vielä joskus. Ollaanhan siitä Kärppien kanssa aina silloin tällöin keskusteltukin, mutta vielä ei aika ole ollut kypsä. Oulussa on hienoa se, että täällä voi aina menestyä, sanoo Suikkanen vuosittaisella lomamatkallaan Oulussa.