Näkökulma: Hyvää kesää, kaikesta huolimatta!

Kesä tulee – ihanaa. Paitsi, että kannattaa ottaa huomioon jo etukäteen, että kaikki ei välttämättä mene niin kuin talvella suunnittelit, varoittaa toimittaja Elina Nieminen kolumnissaan.

Näkökulmat
Voikukanhaituvia, joissa pieni koppakuoriainen
Anna Sirén / Yle

Niitä helteisiä lomapäiviä ei välttämättä tule, vaikka olisit tutkinut kaikkien sääprofeettojen ennusteet tarkkaan ja siirtänyt lomaasi niiden mukaan monta kertaa. Saattaa olla, että sataa. Ja se kesän ainoa hellepäivä menee puolison serkun lapsen rippijuhlissa.

Se kesän ainoa hellepäivä menee puolison serkun lapsen rippijuhlissa.

Elina Nieminen

Voi tietysti käydä niinkin, ettei sada. Mutta sitten on varmasti niin kuuma, ettet jaksa tehdä mitään. Tai et voit mennä rannalle, koska et päässyt bikiinikuntoon etkä voinut mennä sovittelemaan uusia uima-asuja – vanhat kun ovat kloorin syövyttämät. Tai vaihtoehtoisesti poltat itsesi ensimmäisenä rantapäivänä eikä auringossa löhöily sen jälkeen houkuta.

Yhteinen perheloma ei onnistu, koska et kuitenkaan saa aviopuolisosi kanssa lomaa samaan aikaan. Ja jos viikon saatkin, sekin menee tapellessa siitä, maalataanko talo vai lähdetäänkö sukuloimaan toiselle puolelle Suomea. Todennäköisesti maalaaminen jää, samoin kuin sukulointi.

Eivätkä perheen lapsetkaan innostu yhteisistä suunnitelmista. He nukkuvat mieluummin aamulla pitkään, valvovat myöhään ja viettävät aikaa kavereiden kanssa.

Mutta toisaalta siihenkään ei kannata luottaa, koska juuri kun olet päättänyt ruveta nauttimaan omasta ajasta, lapsilla ei olekaan mitään tekemistä. Äiti keksi jotain!

Todennäköisesti et tänäkään kesänä lue maailmankirjallisuuden klassikoita.

Elina Nieminen

Pihasi ei välttämättä kukoista vaikka olet sijoittanut kesälomarahasi uusin kasveihin, lannokkeisiin ja puutarhakalusteisiin. Etanat voivat syödä salaattisi. Ja sitten on tietysti kuivuus. Tai märkyys. Mistä sen tietää.

Todennäköisesti et tänäkään kesänä lue maailmankirjallisuuden klassikoita. Etkä verestä lukioranskaasi. Sivistävintä, mitä saat luettua, ovat vanhat naistenlehdet. Niitä lueskelet sadepäivänä mökin terassilla hyttysten syödessä kalpeita sääriäsi.

Niin. Todennäköisesti tänäkin kesänä on hyttysiä. Ja paarmoja. Jo jopa punkkeja. Niistä etanoista puhumattakaan.

Ja voi käydä niinkin, että vaikka nyt näyttää siltä, että mustikkaa tulee paljon, samoin kuin omenoita, niitä ei tulekaan. Halla, pölyttäjien puute, taudit, kuivuus, märkyys – onhan näitä syitä kuten tiedät. Tai sitten et vain ehdi tai viitsi niitä kerätä.

Yhtä varmasti kuin kesä tulee, se myös menee. Ja koska ihmisen muisti on onneksi lyhyt, todennäköisesti ensivuonna tähän aikaan muistelet kesää 2013 lämmöllä – vaikkei se lämmin olisi ollutkaan. Ja mielesi on täynnä huikeita suunnitelmia tulevan kesän varalle!