Mikkelin kaupunginjohtaja: "Asuntomessut merkittävä vetovoimasysäys kaupungille"

Mikkelin asuntomessut varmistuivat tiistaina. Vuonna 2017 on tarkoitus ihailla tuoreinta rakennusmuotia Saimaan rannalla.

Kotimaa
Kaupunginjohtaja Kimmo Mikander
Susanna Pekkarinen / Yle

Annilanselän länsireunalta, Kirkonvarkauden sillan eteläpuolelta löytyy 10 hehtaarin alue, johon seuraavan neljän vuoden aikana suunnitellaan ja lopulta rakennetaan asuntomessualue. Suomen Asuntomessut piti nimenomaan Mikkelin esityksestä sijoittaa alue Saimaan rannalle. Aluelle tulee noin 35 pientalotonttia.

Tiistainen Osuuskunta Suomen Asuntomessujen päätös otettiin iloisena vastaan päämajakaupungissa.

- Tunnelmat on erityisen hyvät. Olemme pitkän aikaa oltu sitä mieltä, että kaupunki voisi tällaiset messut järjestää ja olemme uskoneet omaan paikkaamme, hakemukseen ja vuoteen. On ilo todeta, että myös asuntomessujen hallitus uskoi siihen, toteaa Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikander.

- Varmasti se tarkoittaa meille ensin aika paljon työtä. Uskon kuitenkin, että se tarkoittaa kaupungille merkittävää vetovoimasysäystä ja sitä kautta kiinnostusta ja tunnettuutta.

Mikander olettaa, että asuntomessut antavat alueen elinkeinoelämälle, etenkin matkailulle ja palveluille mahdollisuuden tehdä kannattavaa liiketoimintaa.

Ensimmäiset eteläsavolaiset asuntomessut

Mikkelissä järjestettävät asuntomessut ovat ensimmäiset laatuaan Etelä-Savossa. Loma-asuntomessut on maakunnassa järjestetty kahdesti, Mäntyharjulla (2011) ja Savonlinnassa (2002).

- Uskon, että se oli meille valtti, että messuja ei ole Etelä-Savossa järjestetty kertaakaan ja Itä-Suomessakin kovin harvoin. Tosin Kuopion messut (2010) olivat erinomaiset ja siinä meillä on mittapuuta rakentaa omaamme, sanoo Kimmo Mikander.

Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä iloitsee siitä, että kaavoitusta voidaan lähteä nyt viemään alueella eteenpäin. Tähän asti on asioita jouduttu jopa jarruttelemaan.

- Kunnallistekniikka pitää alueella olla pari vuotta ennen messujen avausta, sillä tontit luovutetaan reilua vuotta aiemmin. Ensimmäisenä tehdään hajautettu liittymä kantatie 62:lle, siitä se lähtee, toteaa Riihelä.

Seuraavaksi Asuntomessujen kanssa tehdään sopimus messujen järjestämisestä. Sen jälkeen lähdetään tekemään kaavoja ja yhtä aikaa viedään eteenpäin esimerkiksi katusuunnitelmia. Ne etenevät aikanaan lautakuntaan ja valtuustokäsittelyyn.

Tekninen johtaja Jouni Riihelä ajattelee alueen kehittämistä insinöörinäkökulmasta isona haasteena.

- On tosi hienoa päästä oman organisaation kanssa näyttämään, että me osataan nämä hommat, heittää Riihelä.