Perustuloksi 620 € kuukaudessa - helpotusta arkeen vai kallista yhteiskunnalle?

Suoran linjan nettijatkoilla (29.5.) pureudutaan perustuloon, jota on ehdotettu päivitetyksi sosiaaliturvan muodoksi. Perustulosta olisi hyötyä erityisesti pienituloisille ja työttömille. Perustulo olisi nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää oikeudenmukaisempi tapa tasata tuloja. Lisäksi se yksinkertaistaisi sosiaaliturvaa ja vähentäisi pienyrittäjien riskejä.

Osallistu
perustulo
http://perustulo.org/

Tämänhetkistä sosiaaliturvajärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja toimimattomaksi. Järjestelmä on muinaisjäänne yhteiskunnasta, jossa työsuhteet olivat vakaita ja vakituinen työ oli ennemmin sääntö kuin poikkeus. Nykyistä mallia on kritisoitu hyvin raskaaksi ja monimutkainen byrokratiaviidakko uuvuttaa heikommassa asemassa olevat kansalaiset.

Suomen perustuloverkoston mukaan perusteet perustulon toteuttamiselle ovat vahvat: ihmisten vapauden lisääminen, byrokratian purkaminen, nykyaikaisten työmarkkinoiden sirpaleisuuden tunnustaminen sekä ihmisoikeuksien turvaaminen. Vanha järjestelmä ei enää mahdollista riittävän joustavia siirtymiä palkkatyön eri muotojen, työttömyyden, lasten kotihoidon, opiskelun ja muiden elämäntilanteiden välillä. Nykyinen järjestelmä ei myöskään anna tarvittavaa turvaa kasvavalle yrittäjien joukolle. Perustulosta hyötyisivät erityisesti pieni- ja keskituloiset, pätkätyötä tekevät, pienyrittäjät ja opiskelijat.

Kannustava perustulo on merkittävä avaus työelämään ja yrittäjyyteen. Se mahdollistaa, että jokainen työpäivä kannattaa tehdä ja jokainen päivä kannattaa yrittää.

Harri Jaskari, kansanedustaja (kok.)

Perustulo voisi olla esimerkiksi 620 euroa kuukaudessa ja se olisi verovapaa etuus, joka maksettaisiin kuukausittain jokaiselle Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle. Tuekseen perustulo tarvitsee progressiivisemman verotuksen ja tarkoituksena on kaventaa työn ja pääomatulojen verotuksen eroa. Yhdessä progressiivisen verotuksen kanssa perustulo tasaisi tuloeroja ja perustulon kannattajien mukaan köyhyysaste putoaisi13,2 prosentista 9,1 prosenttiin. Perustulo korvaisi kaikki sosiaaliturvan vähimmäisetuudet lukuun ottamatta eläkettä. Toimeentulotuki ja asumistuki säilyisivät perustulon lisänä tarpeen mukaan. Lapsilisää myönnettäisiin myös 17-vuotiaille, muuten lapsilisä säilyisi nykyisellä tasolla.

Perustuloa on kritisoitu kalliiksi ja ay-liikettä nujertavaksi sosiaaliturvan muodoksi. Ammattiyhdistysliikkeen ja yleissitovien työehtosopimusten näkökulmasta perustulo nähdään huonona vaihtoehtona. Esimerkiksi Teollisuuden ammattiliitto TEAM:n kehittämispäällikkö Hannu Siltala epäilee, ettäperustulo johtaisi ”vapaamatkustajien” yleistymiseen ja ajaisi ammattiyhdistysliikkeen perikatoon. Perustulo on herättänyt vastustusta erityisesti SAK (siirryt toiseen palveluun):n leivissä, jossa sitä sanotaan "köyhiä kepittäväksi malliksi", eli sellaiseksi jossa nykyinen kattava sosiaaliturva korvataisiin pienellä perustulolla.

Perustulo (siirryt toiseen palveluun)on saanut kannatusta kansanedustajilta yli puoluerajojen.Vasemmistoliitto (siirryt toiseen palveluun)javihreät (siirryt toiseen palveluun)ovat luoneet omat perustulomallinsa. Lisäksi perustuloa kannattavat muun muassa liiketaloustieteen professori Alf Rehn, KELA:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo sekä avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja.

Perustulo lisää yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta parantamalla pienipalkkaisten asemaa.

Osmo Soininvaara, kansanedustaja (vihr.)

Perustulosta on tehty kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun). Helsingin Sanomien teettämässä TNS:n kansalaisaloitegallupissa (siirryt toiseen palveluun) ilmenee, että noin 53 prosenttia suomalaisista kannattaa perustuloa. Lisäksi arviolta 70 prosenttia työttömistä ja 60 prosenttia työväestöstä kannattaa sitä, ja yli 55 000 euroa vuodessa tienaavien keskuudessa on arviolta enemmän kannattajia kuin vastustajia.

Millaisia ajatuksia perustulo herättää? Osallistu keskusteluun!

Suoran linja nettijatkot 29.5. suorana Yle Areenassa ja Aitiossa klo 19.30. Studiossa juontajana Jaana Kivi @Jahakivi (siirryt toiseen palveluun) sekä nettiankkurina Niku Hooli @NikuHooli (siirryt toiseen palveluun)

Osallistu keskusteluun Twitterissä hashtagilla #perustulo #nettijatkot