1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Mopokolari minihameessa ja sandaaleissa tekee rumaa jälkeä

Sadat yläkoululaiset saavat tällä viikolla tehotietoiskun turvalliseen mopoiluun Lahdessa. Opastukselle on tarvetta, sillä vaikka mopoilijoiden liikennekuolemat ovat viime vuosina vähentyneet, loukkaantumiset ovat lisääntyneet rajusti.

Kuva: Juha-Pekka Huotari / Yle

Lahden nuorisokeskus muuntautuu pariksi päiväksi mopoilun tietokeskukseksi. Liikenteen asiantuntijoiden rasteilla nuoria herätellään mopoilun vaaroihin ja pannaan testiin.

Ensimmäiseksi pitää löytää kolme vikaa takavarikoidusta moposta. Mopokortin teoriakokeessa juuri käynyt Fanny Marttila huomaa puutteet nopeasti.

- Mopossa ei ole etuvaloa ja kun kokeilin, jarrut saattavat olla rikki. Äänenvaimennintakaan ei taida olla.

Virittämisen lisäksi nuorille heristettiin sormea väistämisvelvollisuuksista, sillä suuri osa mopokolareista sattuu risteyksissä. Myös heppoiset ajovarusteet, sandaalit ja minihameet, saivat huutia.

- Nykyään saa trendikkäitä ja nättejä ajovarusteita. Osa nuorista käyttää niitä. Ehkä ajatellaan, että mopolla ajonopeus on hiljainen, mutta ihan samalla tavalla kuin moottoripyörällä, kaatumisesta tulevat vammat ovat pahoja, Liikenneturvan kouluttaja Kari Lehtonen sanoo.

Vain kypärä suojana

Kolareista ja kaatumisista osalla nuorista on jo kokemusta.

Viime kesänä mopokortin saanut Susan Oksman on kolaroinut kerran auton kanssa. Lisäksi hän on kaatunut mopoillessaan liukkaalla tiellä.

Mustelmia tuli, mutta ei mitään pahempaa. Myöhemmin tajusin, että ajoin aivan liian lähellä autoa.

Susan Oksman

- Mustelmia tuli, mutta ei mitään pahempaa. Myöhemmin tajusin, että ajoin aivan liian lähellä autoa.

Hän kertoo käyttävänsä ajovarusteina yleensä pitkälahkeisia housuja ja suojaavia paitoja. Jokusen kerran skootterin selkään on tullut hypättyä myös pienemmissä kesävaatteissa.

Erikseen ajamiseen tarkoitetuista turvavarusteista hänellä on käytössään vain kypärä.

Selvinpäin mopon selkään

Koululaiset ovat yhtä mieltä siitä, että tiukentuneiden ja kallistuneiden mopokorttivaatimusten koetaan tekevän päristelystä aiempaa turvallisempaa, mutta myös harvojen hupia.

Kaikilla ei ole varaa hankkia ensin mopokorttia ja parin vuoden päästä ajokorttia.

Aiemmin tuntui, että viikonloppuisin nuoret olivat mopoilemassa poikkeuksetta kännissä.

Mika Erka

Poliisin mielestä korjattavaa riittää etenkin asenteissa.

- Moni ei tajua, että mopolla ei voi ajella samoja pyöräteitä kuin edelliskesänä polkupyörällä, vanhempi konstaapeli Mika Erka Päijät-Hämeen poliisilaitokselta sanoo.

Mutta on poliisilla nuorille kiitostakin.

- Alkoholin kanssa ei enää mopon puikoissa läträtä niin paljon. Aiemmin tuntui, että viikonloppuisin nuoret olivat mopoilemassa poikkeuksetta kännissä. Nykyään mopoporukasta löytyy rattijuoppoja harvoin.