Yhä useampi hakeutuu hoitoon kannabiksen takia

Kannabiksen ongelmakäyttäjät olivat viime vuonna ensimmäistä kertaa isoin uusien asiakkaiden ryhmä huumehoidoissa.

Ulkomaat
Mies polttaa marihuanaa.
Etienne Ansotte / EPA

Suomessa, Virossa ja Puolassa kannabiksen käyttö on kovassa kasvussa nuorten aikuisten keskuudessa. Sen sijaan niissä maissa, jossa kannabiksen käyttö on yleistä, trendi on tasaantunut tai laskusuunnassa, selviää EU:n huumeviraston EMCDDA:n tuoreista tilastoista.

Kannabis on opiaattien jälkeen yleisin aine, jonka takia hoitoon hakeudutaan Euroopassa, mikä usein unohtuu, kun kannabismyönteiset tuulet puhaltavat maailmalla.

Itse asiassa kannabiksen ongelmakäyttäjät olivat viime vuonna ensimmäistä kertaa isoin uusien asiakkaiden ryhmä huumehoidoissa.

Kolme miljoonaa eurooppalaista tupruttelee kannabista päivittäin tai lähes päivittäin. Määrä vastaa yhtä prosenttia aikuisista eurooppalaisista. Tästä ryhmästä EU:n huumeviraston asiantuntijat ovat nyt huolissaan. Kannabiksen säännöllinen ja pitkäaikainen käyttö on vahingollisinta terveydelle.

- Kotikasvatuksen suosio on levinnyt joka puolella Eurooppaa ja itse kasvatettu kannabis on usein THC-arvoltaan vahvempaa kuin kadulta ostettu, mikä saattaa aiheuttaa käyttäjillä ongelmia, kommentoi Roumen Sedefov, yksikön johtaja EU:n huumevirastosta Ylelle.

Roumen Sedefovin mukaan synteettisten kannabinoidien käyttäjäkunta on osittain samaa kuin kasviperäisellä kannabiksella. Ongelmia tuleekin siinä vaiheessa, kun siirrytään arvaamattomiin ja vaikutuksiltaan vahvempiin synteettisiin aineisiin, jotka jäljittelevät kannabiksen vaikutuksia.

Kotikasvatuksen yleistyminen selittänee osan ainakin suomalaisten 15-34 –vuotiaiden nuorten aikuisten kannabissuosiosta. Kannabiksen käyttö on lähes kolminkertaistunut Suomessa 25-34 –vuotiailla, kun vertaa 2010 lukuja vuoteen 2002.

Nuorissa miehet ja naiset käyttävät lähes yhtä paljon, mutta 25-34 –vuotiaina naisten käyttö vähenee voimakkaasti.

Marko Niemi, Lissabon
Yle Uutiset