Verkkokauppa on lisännyt huimasti petoksia

Yleisimmin ostettua tavaraa ei koskaan toimiteta. Ulkomailta tulematta jääneiden ostosten selvittäminen on vaikeaa.

Kotimaa
Tietokone ja verkkokaupan nettisivu
Yle / Jouni Pilto

Petosrikokset ovat olleet viime vuosina selvässä kasvussa Etelä-Karjalassa. Määrää on kasvattanut lisääntynyt sähköinen kaupankäynti internetissä.

- Sähköinen kaupankäynti lisääntyy koko ajan ja myös rikokset, sanoo rikosylikomisario Kari Hyyryläinen Etelä-Karjalan poliisista.

Vuonna 2011 petosrikoksia oli 403, viime vuonna 437 kappaletta ja tämän vuoden arvio kohoaa jo 550 rikokseen.

- Alkuvuonna kasvua on ollut vuoden takaiseen jo 25,5 prosenttia, Hyyryläinen kertoo.

Tilattu tavara ei koskaan saavu

Tyypillinen netin petostapaus on, että netissä tilataan tavaraa ulkomailta tai kotimaasta. Lopulta tavara jää kokonaan saamatta tai tavara ei vastaa sitä mistä kauppa on tehty.

Kun kaupankäynti tapahtuu internetissä, niin myyjästä jää aina joku jälki.

rikosylikomisario Kari Hyyryläinen

- Yllättävää on se, kuinka arvokkaita tavaroita ihmiset ostavat netin kautta. Kauppa tehdään ja maksu suoritetaan. Sitten huomataan, ettei tavaraa koskaan toimiteta, kertoo rikosylikomisario Hyyryläinen.

Hyyryläisen mukaan ulkomailla tapahtuneiden rikosten selvittäminen on erittäin hankalaa.

- Toisaalta, kun kaupankäynti tapahtuu internetissä, niin myyjästä jää aina joku jälki. Se on vähän kaksipiippuinen juttu.

Varmista ennen ostoa

Jos nettipetoksen uhriksi joutuu, niin ensin kannattaa itse selvittää asiaa.

- Kannattaa koittaa ottaa yhteyttä myyjään. Jos myyjän saa kiinni, niin koittaa sovitella. Jos tämä ei onnistu, niin sitten voi tehdä rikosilmoituksen, ohjeistaa Hyyryläinen.

Tavallisen ihmisen alkaa olla vaikea välttää sähköistä kaupankäyntiä. Mutta muutamilla vinkeillä voi ostaa hieman huolettomammin mielin.

- Ensinnäkin kannattaa varmistaa kuka on myyjä. Onko kyseessä yksityinen henkilö vai yritys. Kannattaa välttää tilannetta, että maksaa tavarasta ennen kuin on itse päässyt sitä tarkastamaan. Kun on varma tavarasta, vasta sitten maksaa ostoksestaan, Hyyryläinen neuvoo.