1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Haalea vesi sammuttaa janon parhaiten

Kulttuurimme opettaa juomaan kahvin kuumana ja maidon kylmänä. Vaikka ihmiset väittävät hörppäävänsä mieluiten jääkylmää juomaa, noin 15-asteinen vesi on tutkimuksen mukaan ehdoton suosikki.

terveys
Vesi juoksee hanasta lavuaariin.
Yle

Glögi ja kahvi saattavat jäähtyneinä maistua suomalaisen suussa epämiellyttäviltä.

Kyse ei ole siitä, että juomalle tapahtuisi jäähtymisessä esimerkiksi kemiallinen reaktio. Epämiellyttävään kokemukseen vaikuttaa se, että juomat on totuttu nauttimaan lämpimänä.

- Meillä on voimakkaat kulttuuriset odotukset sen suhteen, missä lämpötilassa minkäkin juoman tulee olla. Esimerkiksi maidossa ei kuulu olla aromia eikä tuoksua ja se juodaan mieluiten kylmänä, Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden professori Hely Tuorila sanoo.

Eri juomiin yhdistetyt lämpötilat ovat siis vain päähänpinttymiä. Toisaalta suomalaisten makuaistia koetellaan jatkuvasti. Esimerkiksi jäätee on tullut suomalaisten jääkaappeihin jäädäkseen.

- Teetä voidaan juoda nykyään sekä kylmänä että kuumana. Vielä 30 vuotta sitten näin ei ollut.

Jääkylmä vesi jää kakkoseksi

Kesähelteellä juomisen merkitys korostuu.

Vaikka jääkylmä vesi voi kuulostaa parhaalta vaihtoehdolta, tutkimuksen mukaan useimmat nauttivat vetensä noin 15-asteisena.

- Yleensä ihmiset sanovat tykkäävänsä eniten kylmistä juomista, mutta oikeasti haalea juoma kelpaa parhaiten. Sitä juodaan eniten, Tuorila kertoo.

Lue seuraavaksi