Kainuussa ja Koillismaalla kalastuksen yhteislupa-alueisiin roima lisäys

Metsähallitus ja kalastuskunnat aloittavat yhteistyön 200 kilometrin jokialueella. Kalakantaa hoidetaan vuosittain kiertävillä rauhoitusmerkinnöillä

luonto
Kalastusta Korvuanjoella Taivalkoskella.
Ensio Karjalainen / Yle

Metsähallitus avaa kesäkuun alussa kalastuksen yhteislupa-alueita yhteensä noin 200 kilometrin matkalla Kainuussa ja Koillismaalla. Uudet kalastusalueet on suunniteltu yhdessä alueiden kalastus- ja osakaskuntien kanssa.

Metsähallitus aloittaa samalla kestävän kalastuksen ohjelman, jossa yhteisluvilla kalastettaviin jokiin määrätään poikkeuksellisesti vuosittain kiertäviä kalastukselta rauhoitettuja alueita.

- Esimerkiksi Korvuanjoella kalastuslupamenettely on ollut hyvin sirpaleinen. Toisaalla tietyn pätkän joesta omistaa tietty kalastuskunta ja sitten taas Metsähallitus. Ja kun mennään jokea alaspäin, on taas uusi osakaskunta omistajana.

- Pohdimme kalastus- ja osakaskuntien kanssa , että olisi syytä päästä yhteislupamenettelyyn. Kiitos Metsähallituksen, että tähän on tultu, toteaa taivalkoskelaisen Metsäkylän kalastuskunnan sihteeri Tuomo Horsma.

Palvelee kaikkia kalastajia

Horsman mukaan yhteislupamenettely palvelee ennen kaikkea kalastajia.

- He saavat kalastusluvat nyt yhdestä infopisteestä tai netistä. Lupa kattaa koko 110 kilometrin Korvua-Näljängänjoen alueen. Toivottavasti kalastajia täällä riittää tulevaisuudessa, Horsma sanoo.

Horsmaa ei pelota mahdollisesti lisääntyvät kalastajatmäärät.

- Nykykalastaja syö pannukalansa jokivarressa. Loput kalastaja palauttaa veteen takaisin kasvamaan.

Alamitat tavallista suuremmat

Metsähallitustakaan ei huoleta mahdollisesti lisääntyvä kalastus.

- Uutta nyt käynnistyvässä yhteislupamenettelyssä on se, että merkitsemme vuosittain tiettyjä alueita kalastukselta kielletyiksi. Näin varmistamme, että kalakanta pysyy näissä vesistöissä hyvinä. Emme istuta näihin jokiin lainkaan uutta kalakantaa.

- Myös harjuksen ja taimenen alamitta on keskimääräistä suurempi näissä vesissä, kertoo Metsähallituksen projektipäällikkö Heikki Laitala.

Muun muassa Korvuanjoessa harjuksen alamitaksi on määrätty 40 senttiä ja taimenen 50 senttiä.

Kainuussa uuteen yhteislupa-alueeseen kuuluu Kuhmon Kalliojoen jokialue, jossa on yhteensä 27 koskea.