Hyppää sisältöön

Odottavalle äidille anniskelu on harmaa alue

Laista ei löydy selvää ohjetta alkoholin anniskelusta raskaana olevalle. Alkoholin väärinkäyttöön voisi kenties vedota, mutta sekään perustelu ei ole vedenpitävä. Alkoholilakiin ollaankin tekemässä tarkennuksia.

Kuva: Mika Viljanen / Yle

Alkoholilaki lähtee siitä, että alkoholia ei saa anniskella alaikäiselle, selvästi päihtyneelle, tai henkilölle joka käyttäytyy häiritsevästi. Alkoholiasioista vastaava ylitarkastaja Markus Leivonen Aluehallintovirastosta muistuttaa, jos on aihetta olettaa alkoholijuoman väärinkäyttöä, anniskelu on myös kielletty.

- Tässä tapauksessa pitää miettiä, onko raskaana oleville anniskelu alkoholin väärinkäyttöä. Yleensähän tätä väärinkäyttöä pidetään alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttönä, Leivonen sanoo.

Leivosen mukaan, jos havaitaan, että henkilö on raskaana ja pyrkii alkoholia runsaasti nauttimaan, niin asian voisi nostaa tilanteessa esiin.

Asiakkaan voi valita, muttei voi syrjiä

Lain mukaan ravintola pystyy valitsemaan asiakkaansa, muttei saa kuitenkaan syyllistyä syrjivään valintaperusteeseen. Ylitarkastaja Leivosen mukaan raskaus itsessään ei ole sellainen peruste että voidaan kieltäytyä anniskelemasta alkoholia.

- Asia pitäisi olla selvemmin kirjattuna lakiin. Parhaillaan on alkoholilain kokonaisuudistus meneillään. Uudistuksessa tähän väärinkäyttöön haluttaisiin myös tarkennuksia.

Leivosen mukaan uusi laki tulee vasta voimaan varmaan parin vuoden kuluttua.

- Toivotaan, että asia tulee olemaan sitten selvempi.