Taimenet ja ravut takaisin Murronjokeen ekosähkövaroilla

Taimenen palauttaminen Saarijärven Murronjokeen etenee myötätuulessa, sillä taimenpoikasten onnistui kuoriutua vesistöön istutetuista mätirasioista. Jokea kunnostetaan kesän aikana ekosähkövaroilla ja talkoilla.

luonto
Sammaloitunut kivi joessa, jokimaisema.
YLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

Alkukeväästä joella mitattiin veden happamuutta ja vesistöön istutettiin taimenen mätirasioita.

- Nyt näyttää siltä, että ne paikat, joita ajatellaan kunnostaa, ovat soveltuvia taimenelle. Mätirasioista kuoriutui poikasia, ja se on merkki siitä, että kala menestyy niillä paikoilla, joilla ajateltiinkin, kertoo ekoenergiavastaava Riku Eskelinen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Lähtölaukaus laajempaan kunnostustyöhön?

Murronjoen valuma-alueen kunnostustyötä rahoitetaan Vattenfallin Ekoenergia-merkityn sähkön myynnistä kertyneillä rahastovaroilla. Rahaa on luvassa yhteensä 50 000 euroa.

- Uskomme, että rahoitus antaa lähtölaukauksen myös laajemmille kunnostuksille alueella, Eskelinen sanoo.

Kunnostustyöt etenevät loppukesästä osin myös talkoolaisten voimin.

Vesivoimarakentaminen ja maatalous kuormittajina

Murronjoen taimenen ja ravun kohtalo on tuttu monista muistakin Suomen vesistöistä, sillä jokea ovat kuomittaneet muun muassa tukin uittoa varten tehdyt perkaamiset, vesivoimarakentaminen ja maatalous.

Muulla Saarijärven reitillä tehty vesivoimarakentaminen päätti taimenen nousun Murronjokeen lopullisesti. Myös jokirapukanta on hävinnyt joesta on lähes tyystin.