Hyppää sisältöön

Yliopiston rehtori: Perussuomalaiset vahingoittaneet yhteiskunnallista keskustelua

Vuoden alussa aloittaneen Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg suomii perussuomalaisia yhteiskunnallisen keskustelun vahingoittamisesta. Rehtorin taidelinjauksia yhä odotetaan.

Kuva: Yle

Taideyliopiston ensimmäisen rehtorin tulevat teot ovat suurennuslasin alla.

Tiina Rosenbergin pitää linjata ylimmän kotimaisen taideopetuksen uudet painopisteet.

Esityksen pitää olla niin hyvä, että se kelpaa Sibelius-Akatemialle, Teatterikorkeakoululle ja Kuvataideakatemialle.

– Strategiset rahoitukset ja uudet avaukset, eli se mihin satsataan, ovat vielä toistaiseksi keskustelun alla, Rosenberg toteaa.

Taideyliopiston rehtori poimittiin tehtävään Ruotsista.

Siellä hän on ollut muun muassa perustamassa feministipuoluetta. Akateeminen ura on kietoutunut teatteritieteen ja sukupuolentutkimuksen ympärille.

Kuva: Yle

Räväkkänä keskustelijana tunnettu professori on yrittänyt uudessa pestissä hillitä itsensä.

– Silloin kun minut valittiin tänne rehtoriksi, tiesin, että se tulee vaatimaan minulta muita asioita. Tehtävä vaatii myös tietynlaista pidättyväisyyttä.

Rosenberg johtaa kuudensadan henkilön työyhteisöä. Opiskelijoita on hieman yli kaksi tuhatta. Heistä suurin osa on Sibelius-Akatemiassa.

– Aina on se riski, että oman pienen korkeakoulun tai yliopiston autonomian voi menettää. Siinä voi ilman muuta herätä pelko, että Taideyliopistoon jotenkin katoaa. Me toivomme tietysti, että Taideyliopisto toimii ja että se on omasta mielestämme menestys.

Ruotsista Suomeen vuoden alussa muuttanut Rosenberg on jo kiinnittänyt huomiota suomalaisiin poliittisiin ilmiöihin.

– Suomessa tällainen äärioikeistolainen isänmaallisuus on aina vaarallisen lähellä. Ja tällainen populistinen perussuomalaisuus, jolla on valitettavasti poliittista valtaa. Se vaikuttaa jo nyt hyvin negatiivisesti ja kielteisesti meidän yhteiskunnalliseen keskusteluun. Taidehan on siinä ainoastaan osa.