Ursa: Huittisiin putosi poikkeuksellisen suuri meteoriitti

Huittisissa nähtiin toukokuun alussa kovaa vauhtia kiitävä kirkas taivaankappale. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo kyseessä olleen harvinaisen iso tulipallo. Lentävästä kappaleesta jäi Huittisten maaperään viiden kilon meteoriitti. Tulipallo nähtiin koko Etelä- ja Keski-Suomen alueilla.

Kotimaa
Taivaalla näkyy tulipallo
Aki Taavitsainen, Jani Lauanne / Mikkelin URSA

Huittisiin putosi toukokuun 8. päivä harvinaisen iso meteoriitti. Tämä aiheutti Etelä- ja Keski-Suomen alueilla havaitun valoilmiön, kun taivaan halki lensi kirkasta valoa hehkunut kappale. Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tulipallotyöryhmän Marko Pekkola kertoo, että kyseessä oli poikkeuksellisen ison meteoroidin aiheuttama tulipallo.

- Tämä tulipallo syntyi 50 kiloisesta ja 30 senttimetrin mittaisesta meteroidista. Ursan mallinnusten mukaan siitä jäi jäljelle Huittisten maaperään viiden kilon meteoriitti noin kymmenen kilometriä Huittisten keskustasta etelään, Pekkola kertoo.

Hänen mukaan Suomessa nähdään hyvin harvoin näin kirkkaita tulipalloja.

- Pienehköjä tulipalloja näkyy pitkin vuotta, mutta ne eivät ole merkittäviä. Mutta näin kookkaita meteoroideja ja näin isoja meteoriittejä havainnoidaan Suomessa noin kymmenen vuoden välein.

Tulipallo syntyy nyrkinkokoisesta kivestä

Useimmat tulipallot aiheutuvat aurinkokunnasta maan ilmakehään lentävistä pienistä kivistä. Kun ilmakehän puhkaisee hiekanmurusen kokoinen kivi, syntyy tähdenlento.

- Tätä Huittisten tulipalloa on verrattu Tseljabinskin asteroidiin, mutta se on aika turhaa. Venäjän kappale oli noin 17 metrinen, siinä missä Huittisten meteoroidi oli 30 senttimetriä.