Loppu rikollisten suosimalle bittirahapalvelulle

Liberty Reserve on houkutellut rahanpesuun - yritys ei ole kysellyt mitään henkilötietoja tallettajilta.

talous

Yhdysvallat tutkii maailmanlaajuista rahanpesua bittirahapalvelussa. Costa Ricassa toimiva valuuttayritys Liberty Reserve on epäiltynä lähes viiden miljardin euron rahanpesusta sekä rahansiirtobisneksen tekemisestä ilman asianmukaisia lupia. Tutkinnassa virka-apua ovat antaneet kaikkiaan 17 maan poliisitoimet.

- Tätä pidetään historian suurimpana rahanpesujuttuna, kerrotaan New Yorkin syyttäjäntoimistosta.

Liberty Reserven kautta pankkitilin avaamiseen ei ole tarvittu juuri muuta kuin yksi toimiva sähköpostiosoite. Kun mitään henkilötietoja ei ole tarvinnut antaa, palvelu on houkutellut rahanpesuun.

- Heillä ei ole mitään tietoa, mistä raha tulee ja minne se menee, sanoo harmaan talouden tutkija Aditya Sood Michiganin yliopistosta.

- Niin palvelu on suunniteltukin.

Palvelu katosi internetistä viime viikolla. Nyt Costa Rican poliisi on tiedottanut, että Liberty Reserven perustaja on pidätetty ja useisiin yrityksen toimitiloihin on tehty kotietsintöjä.

Kuten muillakin digitaalisilla valuutoilla myös Liberty Reserven palvelulla on tavallisia käyttäjiä puhtain aikein. Kuitenkin palvelu näyttää olleen merkittävässä roolissa, kun nettivarkaat hiljattain veivät lähes 35 miljardia euroa Lähi-idän pankeista.

Tutkija Soodin mukaan rahanpesu saattaa nyt hiipua lyhyeksi toviksi, kun monet Liberty Reserveä käyttäneet järjestelevät rahavirtojaan uusiksi. Yksi kadonnut palvelu korvautunee tutkijan mukaan silti uusilla.

Lähteet: AP, AFP